Manual Travel » August 7, 2014

Daily Archives: August 7, 2014

Insurans Lindungi Kembara

77
Insurans boleh kurangkan risiko kewangan besar semasa perjalanan: kemalangan, penyakit, terlepas penerbangan, lawatan batal, hilang bagasi, kecurian, keganasan, agensi kembara muflis, pemindahan kecemasan dan sebagainya. Potensi kerugian setiap kembara berbeza-beza, bergantung berapa banyak perjalanan telah dibayar, polisi pulang semula wang tiket udara yang dibeli, keadaan kesihatan anda, nilai bagasi, di mana anda pergi bercuti, tahap kewangan agensi pelancongan dan syarikat penerbangan, dan apa perlindungan yang anda sudah ada.
Bagi sesetengah pelancong, insurans adalah satu perjanjian yang baik. Ambil pertimbangan apakah peluang yang anda akan memerlukannya? Bagaimana anda sanggup ambil risiko? Berapa nilai ketenangan fikiran kepada anda? Apakah pilihan keputusan yang lawatan anda?
images
Asas insurans:
Menu insurans termasuk lima isu utama: pembatalan dan gangguan perjalanan, perubatan, pemindahan, bagasi, dan insurans penerbangan. Dasar tambahan boleh ditambah untuk menampung kebimbangan tertentu, seperti kecurian identiti atau pemindahan politik.
Ada pelbagai jenis insurans biasanya dijual dalam kombinasi tertentu – bukan hanya beli bagasi, perubatan, insurans atau pembatalan, anda biasanya akan beli pakej yang merangkumi banyak atau semua risiko. Jika anda ingin hanya satu jenis perlindungan khususnya – seperti perubatan; minta itu sahaja (walaupun ia mungkin datang dengan pembatalan atau bagasi insurans).
‘Insurans Komprehensif’ merangkumi semua di atas (termasuk perbelanjaan jika perjalanan anda terlewat, jika terlepas penerbangan anda, atau jika syarikat pelancongan menukar jadual anda).
Salah satu perubahan yang lebih baik pada tahun-tahun kebelakangan ini ialah banyak syarikat seperti Travelex dan Travel Guard, kini menawarkan pakej komprehensif yang berfungsi sebagai perlindungan utama anda; mereka akan jaga perbelanjaan anda tidak kira apa insurans lain yang anda mungkin ada (sebagai contoh, jika anda ada insurans kesihatan melalui pekerjaan anda). Ini bermakna mereka bayar dahulu dan jangan tanya soalan mengenai insurans anda yang lain. Ia boleh menjadi tambahan kos jika anda mahu elak keluar perbelanjaan lebih.Harga insurans boleh berubah-ubah secara mendadak, dengan kebanyakan pakej berharga antara 5 hingga 12 peratus daripada jumlah kos perjalanan. Umur adalah salah satu faktor terbesar mempengaruhi harga: Kadar meningkat secara mendadak bagi setiap dekad lebih daripada 50 tahun, manakala liputan umumnya murah atau percuma untuk kanak-kanak 17 tahun dan ke bawah.
Agensi pelancongan memiliki insurans perjalanan (kerana mereka dapat komisen apabila anda membelinya, dan mereka akan bertanggungjawab atas kerugian anda jika mereka tidak jelaskan pilihan insurans kepada anda). Walaupun ejen pelancongan boleh beri anda maklumat dan nasihat, mereka bukan ejen insurans – sentiasa arahkan soalan-soalan khusus untuk pembekal insurans.
Polisi boleh didapati berbeza-beza ikut negara, dan tidak semua syarikat insurans berlesen di setiap negara. Jika anda perlu buat tuntutan dan hadapi masalah dengan syarikat yang tidak berlesen di negara anda, anda tidak mempunyai kes perlindungan.
Perhatikan bahawa beberapa insurans perjalanan, terutama liputan balik pembatalan, adalah pembayaran balik sahaja: Anda akan bayar lebih untuk perbelanjaan anda, kemudian kemukakan kertas kerja kepada syarikat insurans anda untuk dapatkan balik wang anda. Dengan perlindungan perubatan, anda mungkin boleh atur untuk ada bil hospital mahal dibayar terus. Jika anda ada masalah, adalah bijak untuk hubungi segera syarikat insurans anda untuk bertanya kepada mereka bagaimana tuntutan. Banyak syarikat insurans utama boleh diakses melalui telefon 24 jam sehari.
Jenis Perlindungan
Bagi setiap jenis insurans, ada beberapa maksud perundangan utama. Tetapi diberi amaran – ini adalah garis panduan sahaja. Polisi boleh berbeza, walaupun dalam syarikat sama. Syarikat dan dasar tertentu ada tahap perlindungan berlainan berdasarkan kepada sama ada anda beli kereta sewa, hotel, atau penerbangan terus sendiri atau melalui ejen pelancongan. Tanya banyak soalan, dan sentiasa baca cetakan memo tulisan kecil untuk lihat apa dilindungi (contohnya, bagaimana menentukan “rakan kongsi perjalanan” atau “ahli keluarga” kerana anda mungkin tidak layak).
Insuran pembatalan lawatan atau gangguan  
Ini adalah jenis paling boleh guna dan berbaloi. Memang mahal membatalkan atau mengganggu apa-apa jenis bayaran perjalanan, dan untuk sebahagian kecil daripada kos lawatan itu, anda boleh kurangkan risiko kehilangan wang jika sesuatu yang tidak dijangka. Pengembara lasak, sihat, tidak terikat kontrak, mungkin akan melepaskan balik pembatalan atau perlindungan gangguan.

Tetapi jika anda bayar banyak wang pendahuluan untuk lawatan teratur (yang mahal untuk dibatalkan), atau jika anda isu kesihatan yang boleh dipersoalkan, atau jika insan tersayang di rumah dalam keadaan kurang sihat, ia mungkin idea yang baik untuk dapatkan perlindungan ini.

Sebelum membeli balik insurans pembatalan atau perlindungan gangguan, semak dengan pengeluar kad kredit anda; kerena mereka juga ada menawarkan perlindungan terhad gangguan penerbangan atau pelancongan dibeli dengan kad kredit.
Standard sesuatu insurans pembatalan atau gangguan meliputi penalti kewangan boleh dipulangkan atau kerugian anda mengalami apabila anda membatalkan lawatan prabayar atau penerbangan untuk sebab yang boleh diterima, seperti:

* Anda, pasangan anda, atau ahli keluarga tidak boleh melakukan perjalanan kerana penyakit, kematian, tidak bekerja, atau senarai sebab-sebab lain yang boleh diterima;

* Agensi pelancongan atau syarikat penerbangan keluar daripada perniagaan mereka atau tidak boleh melakukan seperti yang dijanjikan;
* Seorang ahli keluarga di rumah jatuh sakit (semak cetakan halus untuk melihat bagaimana yang sedia ada keadaan ahli keluarga mungkin menjejaskan perlindungan insurans);

* Anda terlepas penerbangan atau memerlukan penerbangan kecemasan untuk sebab yang di luar kawalan anda (seperti kemalangan kereta, cuaca buruk, atau mogok).

Jadi, jika anda atau pasangan patah kaki beberapa hari sebelum perjalanan, anda boleh selamatkan jika anda kedua-duanya mempunyai insurans ini tanpa kehilangan semua wang yang anda bayar untuk perjalanan. Atau, jika anda berada di tempat pelancongan dan ada kemalangan pada hari pertama anda, anda akan dibayar balik bahagian pelancongan yang anda tidak dapat digunakan.
Jenis insurans ini boleh digunakan sama ada anda berada dalam lawatan tersusun atau pelayaran, atau perjalanan secara bebas (hanya perbelanjaan prabayar – seperti penerbangan anda dan mana-mana tempahan hotel boleh dipulangkan).

Nota perbezaan: pembatalan lawatan adalah apabila anda tidak pergi dalam perjalanan anda pada semua situasi. Gangguan perjalanan adalah apabila anda memulakan perjalanan tetapi perlu memotongnya pendek; dalam kes ini, anda akan dibayar balik hanya untuk bahagian perjalanan yang anda tidak melengkapkan. Jika anda ambil pakej pelancongan, ia mungkin sudah datang dengan beberapa insurans pembatalan – dan minta daripada agensi terbabit.

Beberapa pihak insurans tidak akan melindungi syarikat penerbangan tertentu atau pengusaha pelancongan. Ramai yang jelas – seperti syarikat bermasalah di bawah perlindungan kebankrapan pihak berkuasa. Pastikan pihak pembawa perjalanan anda itu turut dilindungi insurans.

Bijak beli polisi insurans dalam masa seminggu dari tarikh anda buat pembayaran pertama dalam perjalanan anda. Polisi dibeli lewat daripada tarikh akhir yang ditetapkan – biasanya 7-21 hari, seperti ditentukan oleh syarikat insurans – kurang cenderung untuk menutup syarikat pelancongan atau syarikat penerbangan kebankrapan, yang sedia ada keadaan perubatan (milik anda atau ahli keluarga di rumah), atau insiden pengganas. Kebimbangan kesihatan mental biasanya tidak dilindungi.

Anda boleh elak persoalan apa yang tidak dilindungi. Insurans dibeli awal menawarkan sekurang-kurangnya sebahagian bayaran balik (biasanya 75 peratus) tidak kira kenapa anda membatalkan perjalanan. Tetapi premium akan jadi besar jika dibeli saat-saat akhir.

Insurans Perubatan
Sebelum beli polisi insurans perubatan khas untuk perjalanan anda, semak dengan syarikat insurans perubatan anda – anda mungkin dilindungi pelan kesihatan sedia ada. Walaupun penanggung insurans banyak melindungi anda di luar negara, namun ada yang tidak begitu.
Pelan kesihatan umumnya tidak melindungi anda di peringkat antarabangsa, anda mungkin mahu pertimbang beli polisi pelancongan perubatan khas. Kebanyakan liputan tambahan yang boleh didapati adalah tambahan pelan, jadi ia meliputi apa sahaja perbelanjaan rancangan kesihatan anda.

Tetapi anda juga boleh beli perlindungan utama, yang akan jaga kos anda sehingga jumlah tertentu. Dalam keadaan kecemasan yang melibatkan prosedur mahal atau penginapan semalaman, hospital biasanya akan bekerja secara langsung dengan syarikat penerbangan perjalanan insurans anda pada bil (tetapi tidak dengan syarikat insurans kesihatan biasa anda, anda mungkin perlu bayar kemudian dapat balik tuntutan syarikat insurans anda kemudian. Untuk bukan kecemasan, lawatan cepat ke doktor yang mungkin akan jadi satu perbelanjaan lebih (nota: anda disaran bawa dokumentasi kesihatan anda). Apa jua keadaan, ia adalah bijak untuk hubungi syarikat insurans anda untuk membiarkan mereka tahu bahawa anda telah meminta bantuan perubatan.

Banyak keadaan yang sedia ada dilindungi oleh perlindungan perubatan dan pembatalan perjalanan, bergantung apabila anda beli liputan tambahan. Jika anda kerap berulang alik ke Eropah, dasar tahunan perjalanan banyak kali boleh menjimatkan wang anda. Semak dengan ejen atau syarikat insurans anda sebelum anda melakukan.

Kementerian Luar Negeri atau Wisma Putra dari semasa ke semasa mengeluarkan amaran mengenai perjalanan di negara berisiko. Jika anda melawat negara-negara ini, pembatalan dan insurans perubatan akan kemungkinan besar tidak dihormati, melainkan jika anda membeli perlindungan tambahan.

Bagi pelancong berusia lebih 70 tahun, beli insurans perubatan perjalanan boleh mahal. Bandingkan kos pelan perubatan perjalanan dengan insurans komprehensif, yang datang dengan perlindungan perubatan baik yang sebaliknya boleh menjadi sangat mahal. Sebuah sahaja syarikat insurans perjalanan sebenarnya boleh bantu anda menyelesaikan pilihan. meliputi beberapa rawatan kecemasan di luar negara; menerbit polisi tambahan anda untuk butiran.

images22

Insurans-insurans lain
Pelan insurans pemindahan meliputi kos mendapatkan anda ke tempat di mana anda boleh terima rawatan yang sesuai sekiranya berlaku kecemasan. (Dalam senario paling buruk, ini boleh bererti perubatan dilengkapi pengangkutan helikopter ambulans) Ini biasanya tidak dilindungi oleh pelan perubatan insurans biasa anda. Kadang-kadang perlindungan ini boleh mendapatkan anda rumah selepas kemalangan, tetapi lebih kerap, ia hanya bawa anda sejauh hospital utama yang terdekat.

Penghantaran balik perubatan – iaitu, anda dapat semua perjalanan pulang – mungkin akan dilindungi hanya jika dianggap perlu dari segi perubatan. Sebelum beli polisi, tanya syarikat insurans anda untuk menjelaskan apa yang betul-betul dilindungi sebelum dan selepas anda di hospital.

Perlu diingat bahawa insurans perubatan dan pemindahan tidak boleh melindungi anda jika anda mengambil bahagian dalam aktiviti insurans anda anggap berbahaya (seperti terjun di udara, daki gunung, terjun bungee, selam skuba, atau ski). Namun ada beberapa syarikat insurans jual tambahan liputan pengembaraan untuk sukan.

Insurans bagasi – untuk beg bagasi yang hilang, lambat, atau rosak – termasuk dalam dasar-dasar yang komprehensif, tetapi ia jarang berlaku untuk beli secara berasingan. Insurans ini meletakkan topi yang ketat ke atas bayaran balik untuk barangan seperti barang kemas, cermin mata, elektronik dan peralatan fotografi – sila baca terma cetakan halus pada polisi. Jika anda memeriksa bagasi anda untuk penerbangan, ia sudah dilindungi oleh syarikat penerbangan itu (sila minta syarikat penerbangan anda tentang had liabiliti bagasi itu, jika anda ada bagasi berharga, anda boleh beli tambahan “penilaian lebihan” insurans secara terus daripada syarikat penerbangan itu).

Periksa sama ada syarikat insurans meliputi bagasi. Insurans bagasi akan meliputi dipotong dan barangan dikecualikan daripada dasar pemilik. Semak semula butir-butir dengan ejen anda. Jika polisi anda tidak meliputi kereta api mahal, pertimbangkan Pelan Perlindungan Kereta Api yang mesti dibeli apabila anda membeli pas anda (tetapi periksa dahulu apa rancangan untuk pas anda benar-benar meliputi – ia mungkin bukan nilai yang baik).

Insurans Penerbangan                                                                                                                              

Liputan kemalangan udara adalah statistik untuk penetapan kadar insurans. Ia pada dasarnya polisi insurans hayat yang meliputi anda apabila berada di dalam pesawat. Sejak kemalangan kapal terbang begitu kerap berlaku, mungkin ada rasa sedikit keperluan dalam membelanjakan wang untuk insurans ini. Liputan pelanggaran jalan raya, sebagai satu cara penting dalam insurans untuk kereta sewa, boleh dimasukkan dalam beberapa rancangan perjalanan insurans komprehensif atau didapati sebagai tambah nilai kepada orang lain.

Published by:

Melancong Cara Berbasikal

Tidak ramai pelancong kekok apabila berbasikal di Eropah. Ia membawa anda rapat ke tanah dan dekat dengan rakyat. Rakyat Eropah sendiri suka basikal, dan mereka sering benar-benar kagum apabila melihat pelancong Amerika yang menolak pandangan dari tingkap bas pelancongan memberi sokongan pada pengembara dua roda. Basikal anda menyediakan sekeping perbualan segera, jambatan yang sempurna lebih daripada halangan budaya dan bahasa. Ada kala pelancong sering melakukan perjalanan di sekitar bandar-bandar besar. Ia dirasakan lebih tempatan dan cekap. Terutamanya semasa waktu puncak, anda boleh mendapatkan lebih cepat bergerak di seluruh bandar pada basikal daripada teksi atau trem. Bandar-bandar Eropah sedang berusaha untuk menjadi lebih mesra basikal. Berpuluh-puluh bandar telah menyertai satu inisiatif Kesatuan Eropah untuk membuat basikal setanding dengan kereta sebagai satu bentuk pengangkutan bandar selaras dengan kemajuan ekonomi secara beransur-ansur.

Beberapa bandar seperti Rom, Itali dan Athens, Greece belum ditetapkan dengan baik untuk laluan basikal, tetapi banyak juga bandar terutama Stockholm, Amsterdam, Copenhagen, Lucca, Florence, Salzburg, Munich, dan Bruges ada kemudahan untuk pelancong dua roda serta menawarkan rangkaian luas lorong basikal yang ditanda.

Di bandar-bandar, dan bukannya bergantung kepada berjalan kaki atau pengangkutan awam, pertimbangkan basikal sebagai mod pengangkutan anda. Basikal bergerak beberapa kali daripada separuh berbanding berjalan kaki, memberikan anda lebih banyak masa untuk menghabiskan di tempat-tempat menarik dalam masa singkat.Sewa basikal adalah tawar-menawar antara AS$12 sehingga AS$15 sehari (tawaran terbaik adalah untuk beberapa hari). Kedai sewa basikal umumnya ada menyediakan kunci yang kuat. Sentiasa mengunci bingkai (tidak roda) pada rak kekal ditetapkan. Pencuri basikal ada kala boleh menjadi berani dan kurang ajar.

Banyak tempat termasuk Barcelona, Copenhagen, Dublin, London, Paris, Stockholm, dan Vienna mempunyai program berbasikal meliputi seluruh kota di mana beratus-ratus parkir percuma atau fasiliti kunci untuk rak basikal di sekitar bandar. Walaupun pelancong boleh mengambil kesempatan daripada program-program ini, sistem adalah direka kebanyakannya untuk penduduk memerlukan keahlian atau hanya mengambil gaya Eropah kad cip dan PIN-kredit).

Selain itu, penjualan basikal adalah sangat asas, kadang-kadang dalam keadaan rosak, dan sering ditampal dengan iklan. Jika anda serius untuk berbasikal, membayar untuk penyewaan satu idea yang baik. Untuk putaran cepat tetapi bermakna di sekitar bandar, pertimbangkan lawatan basikal. Pelancongan basikal berpandu adalah popular di bandar-bandar di seluruh Eropah (terutamanya Amsterdam, Barcelona, Bruges, Paris, Munich, Berlin, dan Budapest, selain juga banyak kawasan luar bandar mesra basikal.

Anda akan mendapat pengalaman menghiburkan, kadang-kadang maklumat yang akan memberikan pengenalan ke bandar dan melihat dekat di jalan-jalan kembali bersama kawasan pelancongan yang pernah melihat. Pelbagai syarikat pemandu pelancong berbasikal adalah amat kompetitif. Lawatan biasanya menyeronokkan, berpatutan (kira-kira AS$25 sehingga AS$30), senaman yang baik, dan cara mudah untuk memenuhi percutian serta mendapatkan sudut segar di sebuah bandar tua.
Berbasikal dalam sebuah pekan atau desa kecil juga popular di Eropah. Terima kasih kepada undang-undang bekalan dan permintaan, biasanya anda boleh berharap untuk menemui kedai basikal sewa di mana-mana ada pilihan basikal tersandung baik: malah di sepanjang Danube, Rhine, dan lain-lain lembah sungai yang indah; sekitar Ireland; di pulau-pulau Greece; dan di Alps untuk berbasikal gunung selain tawaran perkhidmatan pemanduan arah.

Di kebanyakan negara (terutamanya Perancis, Jerman, Austria, Belgium, dan Belanda), stesen kereta api ada tempat menyewa basikal dan kadang-kadang ada papan tanda mudah. Sebagai contoh, jika anda menaiki kereta api ke Amsterdam, menyewa basikal di stesen selama beberapa hari untuk mendapatkan sekitar bandar, keluar ke dalam ladang bunga tulip dan kincir angin.
Jika anda berminat untuk berbasikal jarak jauh, memikirkan berapa banyak negara Eropah anda mahu melihat. Dengan musim panas keseluruhan percuma, anda boleh meliputi banyak alasan basikal. Tetapi dengan sebulan atau kurang, lebih baik untuk memberi tumpuan kepada satu negara atau wilayah. Pertimbangkan membawa basikal anda terus dari rumah.

Basikal juga adalah lebih murah di Amerika Syarikat, dan anda akan tahu basikal berfungsi dengan baik untuk anda. Membawa bersama-sama alat yang anda akan perlu untuk mendapatkan basikal anda semula ke dalam bentuk menunggang, jadi anda boleh naik lurus keluar dari lapangan terbang.
Melainkan jika anda suka perkhemahan, ia masuk akal untuk tinggal di asrama, hotel, atau B & B, kerana ia membebaskan anda daripada sekitar khemah dan beg tidur.

Jika anda lebih suka membiarkan orang lain membawa peralatan anda, cuba lawatan basikal (yang ditawarkan oleh firma pelancongan REI dan banyak syarikat Eropah lain). Mengangkut basikal anda menaiki kereta api juga boleh memperluaskan capaian perjalanan anda dan lebih unik. Anda boleh mendapati banyak buku-buku yang baik panduan berbasikal di Eropah, bersama-sama dengan maklumat dalam laman web European Bicycle Touring.

 

Published by:

Cara guna ATM di Eropah

Di seluruh Eropah, ATM adalah cara standard untuk pelancong asing mendapatkan wang tunai. ATM Eropah bekerja seperti mesin di tanah air halaman anda dan sentiasa mempunyai arahan bahasa Inggeris. Dengan menggunakan kad debit anda di ATM mengambil dolar terus dari akaun bank anda di rumah dan memberikan anda wang tunai asing. Anda hanya akan membayar yuran perkhidmatan, tetapi anda masih akan mendapat kadar yang lebih baik daripada apa pertukaran mata wang tunai asing di bank. Sebaik-baiknya, menggunakan kad debit anda dengan logo Visa atau MasterCard untuk mengambil wang daripada ATM.

Sebelum anda meninggalkan rumah dalam perjalanan anda ke lapangan terbang, sahkan dengan bank anda bahawa kad debit anda boleh diterima di Eropah dan memberi notis kepada bank bahawa anda akan membuat pengeluaran semasa dalam perjalanan – jika tidak, mereka mungkin membekukan kad anda jika mereka mengesan corak perbelanjaan luar biasa.

Transaksi ATM yang dibuat dengan kad debit bank yang dikeluarkan datang dengan pelbagai yuran. Bank anda mungkin mengenakan bayaran yang rata AS$2 hingga AS$5 setiap kali transaksi anda menggunakan luar rangkaian ATM bank, dan / atau boleh mengenakan peratusan untuk penukaran mata wang asing di banyak sebagany 1 hingga 3 peratus, atau di atas Visa dan MasterCard bayaran 1 peratus untuk urus niaga antarabangsa.
Jika boleh, anda mengeluarkan wang tunai dari ATM bank yang terletak di luar bank itu sendiri – pencuri adalah kurang berkemungkinan untuk menyasarkan mesin tunai berhampiran kamera pengawasan, dan jika kad anda ditelan oleh mesin, anda boleh masuk ke dalam bank untuk bantuan.

ATM bank yang di Eropah tidak mengenakan bayaran penggunaan, tetapi elakkan diri daripada menggunakan ATM “bebas/universal”, yang mengenakan caj bayaran tinggi dan mungkin cuba untuk menipu pengguna dengan “penukaran mata wang yang dinamik.”

ATM sebegini (dilabelkan dengan nama-nama seperti Travelex, Euronet , tabungan, Cardpoint dan Cashzone sering dijumpai di sebelah mesin ATM bank dengan harapan bahawa pelancong akan terlalu keliru untuk melihat perbezaan.

Jika bank di Amerika Syarikat (AS), anda dikenakan yuran sama rata bagi setiap transaksi, membuat sedikit lawatan ke ATM dan mengeluarkan jumlah yang lebih besar. (Beberapa bank-bank AS rakan kongsi utama dengan rantai bank Eropah, yang bererti bahawa anda boleh menggunakan ATM tanpa yuran sama sekali -. sila minta bantuan bank anda) tanpa perlu untuk memikirkan apa yang anda akan bayar untuk setiap pengeluaran.

Sejak kekunci Eropah mempunyai nombor sahaja, anda akan perlu tahu nombor pengenalan peribadi (PIN) dengan bilangan dan bukannya melalui surat. Merancang untuk dapat mengeluarkan wang hanya dari akaun anda daripada mendaftar. Anda tidak mungkin dapat bertukar ke dalam akaun simpanan anda atau memindahkan dana antara akaun dari ATM Eropah.

Membawa kad ATM tambahan menyediakan sandaran jika kad asal seseorang itu gagal dibaca atau dimakan oleh mesin. Pastikan kad anda tidak akan tamat tempoh sebelum perjalanan anda berakhir. Anda tidak perlu kad cip dan PIN-untuk menggunakan ATM Eropah – kad jalur magnet standard anda akan bekerja baik. Sebelum anda pergi, minta bank anda berapa banyak yang anda boleh mengeluarkan setiap 24 jam, dan mempertimbangkan menyesuaikan jumlah.

Pelancong lebih suka had yang tinggi membolehkan mereka untuk mengambil lebih banyak wang pada setiap kali berhenti di ATM, manakala yang lain memilih untuk menetapkan had yang lebih rendah sebagai langkah keselamatan, dalam kes kad mereka dicuri. Untuk mengelakkan lebihan bayaran per transaksi, biasanya pergi dengan had maksimum yang lebih tinggi. Sama ada cara, ia adalah idea yang baik untuk memantau akaun anda semasa dalam perjalanan untuk mengesan apa-apa urus niaga tanpa kebenaran.

Ingat bahawa anda mengeluarkan mata wang yang berbeza daripada ringgit; sebagai contoh, jika had harian anda adalah RM500, itu bermakna cuma mengeluarkan hanya 200 euro. Ramai pelancong kecewa terpaksa berjalan jauh dari ATM berfikir kad mereka telah ditolak, apabila sebenarnya mereka meminta lebih banyak wang dalam tukaran euro daripada had harian yang dibenarkan.

Sedar bahawa banyak ATM asing mempunyai had mereka sendiri. Jika ATM tidak akan membiarkan anda mengeluarkan maksimum harian anda, anda akan perlu membuat beberapa pengeluaran yang lebih kecil untuk mendapatkan jumlah yang anda mahu. Nota beberapa senarai itu resit ATM kadar pertukaran, dan beberapa mesin tidak mengetepikan resit langsung.

Di sesetengah negara (terutamanya di Eropah Timur), ATM boleh memberikan anda jenis amaun mata wang yang tinggi, yang boleh menjadi sukar untuk memecahkan. Strategi saya: Meminta jumlah ganjil wang daripada ATM (seperti 2,800 koruna Czech bukannya 3,000). Jika mesin berkeras untuk memberikan anda bil besar, pergi ke bank atau kedai utama untuk memecahkan mereka.

Jika anda sedang mencari ATM, minta bantuan bank-bank Eropah yang mempunyai mesin ATM di lobi kemasukan kecil, dan melindungi pengguna daripada pengintai dan cuaca buruk. Apabila bank ditutup, pintu ke lobi ini boleh dikunci. Dalam kes ini, cari slot saiz kad kredit di sebelah pintu. Hanya memasukkan atau sapu debit atau kad kredit dalam slot ini, pintu automatik boleh terbuka.

Published by: