Manual Travel » August 14, 2014

Daily Archives: August 14, 2014

Adab Beri Tip Wang

Tip di Eropah bukan sebagai automatik dan murah hati sebagaimana di Amerika Syarikat (AS), tetapi di banyak negara, tip dihargai, walaupun tidak dijangka. Seperti di AS, jumlah yang tepat bergantung kepada sumber-sumber anda, falsafah tip, dan hal keadaan. Ada juga berkata, terdapat pemberi ti besar atau misers di seluruh dunia. Pemberian maklumat berbeza mengikut negara, tetapi beberapa garis panduan umum dikenakan.

Kadar tip restoran lebih sederhana di Eropah daripada di AS. Di restoran-restoran, daftar menu untuk melihat jika perkhidmatan tip dimasukkan; jika tidak, tip 5 hingga 10 peratus adalah normal. Di kebanyakan tempat, 10 peratus adalah tip yang besar. Jika dolar anda bercakap di rumah, muncung mereka pada perjalanan anda. Sebagai satu perkara prinsip, jika tidak ekonomi, harga tempatan perlu diguna pakai. Sila percaya: tip 15 atau 20 peratus di Eropah adalah yang tidak perlu dan keterlaluan.

Pemberian maklumat adalah satu isu hanya di restoran-restoran yang mempunyai pelayan dan petugas. Jika anda memesan makanan di kaunter, jangan tip. Di restoran meja perkhidmatan, etika tip dan prosedur berbeza-beza sedikit dari negara ke negara. Tetapi secara umum, pelayan Eropah juga dibayar, dan tip dianggap sebagai ‘bonus” kecil’ – untuk memberi ganjaran atau perkhidmatan yang hebat untuk kesederhanaan dalam pembulatan jumlah bil ke nombor yang mudah.

Di negara-negara Mediterranean, ‘caj perkhidmatan’ (servizio di Itali, service di Perancis, servicio dalam bahasa Sepanyol) boleh dikendalikan dengan cara berbeza. Kadang-kadang menu yang akan ambil perhatian bahawa perkhidmatan disertakan (servizio incluso), bermaksud bahawa harga yang disenaraikan pada menu sudah meliputi tip. Apabila perkhidmatan yang tidak termasuk (“servizio not incluso”), caj perkhidmatan mungkin muncul sebagai baris berasingan pada akhir bil anda.

Tawaran pelancongan tetap harga termasuk perkhidmatan. Di utara dan timur Eropah, menu atau bil adalah kurang berkemungkinan untuk menangani ‘caj perkhidmatan’, tetapi biasanya anda boleh menganggap bahawa ia termasuk di dalam harga. Mana-mana sahaja di Eropah, anda boleh melakukan apa yang orang Eropah melakukan dan (jika anda gembira dengan perkhidmatan) menambah satu euro atau dua untuk setiap orang dalam parti anda.

Di kawasan-kawasan ramai pelancong, beberapa pelayan perasan yang obses budaya AS dengan overtipping – dan mungkin mengharapkan tip saiz Yankee. Tetapi berita baik adalah bahawa pelayan dan makana Eropah jauh lebih santai tentang semua ini. Apa-apa tip dihargai, kepentingan adalah rendah, dan ia bukan masalah besar jika anda memilih jumlah “salah”.

Biasanya, adalah lebih baik untuk menyerahkan tip untuk pelayan apabila anda membayar bil anda daripada meninggalkan ia di atas meja, terutamanya di tempat-tempat yang sibuk di mana pihak yang salah mungkin mencuri tanpa sedar. Pelayan lebih suka disebut-sebut dalam tunai walaupun anda membayar dengan kad kredit anda; dalam banyak kes, tidak ada garis standard penerimaan kad kredit jadi mereka lebih gemar tunai.

Di Jerman, ia dianggap tidak menonjol dan bergaya untuk mengatakan jumlah euro ingin pelayan anda terima apabila membayar. Jadi, jika bil ialah €41, serahkan dia €50 sambil berkata, “€45.” Anda akan mendapat semula baki €5.

Tip teksi, bermula pusingan sehingga euro seterusnya pada tambang contoh membayar tambang €13, kita memberikan €14; untuk perjalanan yang lama beri tip €10 jika tambang €6. Jika pemandu teksi yang angkat beg anda dan bawa ke lapangan terbang untuk membantu anda menangkap penerbangan anda, anda mungkin mahu melambungkan dalam lebih sedikit

Di hotel dengan porter, membayar porter beberapa euro bagi setiap beg yang dia membawa adalah baik, tetapi tidak diperlukan untuk meninggalkan tip kecil di dalam bilik anda untuk kakitangan pengemasan apabila anda berlepas keluar hotel.

Manakala tip untuk perkhidmatan khas lain adalah pilihan. Pemandu pelancong yang memberikan penerangan di tempat-tempat menarik atau pada lawatan bas atau bot sering, memegang tangan mereka untuk tips selepas mereka memberikan ucapan mereka. Elak memberi tip tambahan tetapi jika anda mahu, satu atau dua euro cukup untuk kerja yang dilakukan dengan baik.

Secara umum, jika seseorang dalam industri perkhidmatan melakukan pekerjaan yang super untuk anda, beberapa euro sesuai diberi tetapi tidak diperlukan. Apabila ragu-ragu cuba bertanya. Pendandan rambut biasanya Perancis, Britain, Belanda dan Sweden biasanya tidak. Jika anda tidak pasti sama ada (atau berapa banyak tip), tanya pengurus hotel anda atau pejabat maklumat pelancongan; mereka akan mengisi anda di atas bagaimana ia dilakukan di kandang mereka.

 

Published by:

Berbaloi Sewa Apartmen

Sama ada anda berada dalam bandar atau luar bandar, menyewa apartmen, rumah atau vila boleh menjadi cara yang menyeronokkan dan kos efektif untuk menyelidiki ke dalam Eropah. Satu sewa jangka pendek adalah alternatif terbaik untuk hotel, terutamanya jika anda merancang untuk menetap di satu lokasi untuk beberapa malam. Ada banyak pilihan tempat sewa untuk pangsapuri di tengah-tengah bandar besar. Harga berbeza-beza mengikut musim, saiz, lokasi, dan kualiti penginapan.

Untuk penginapan lebih lama daripada beberapa hari, biasanya anda boleh mencari sewa yang setanding dengan – atau malah lebih murah – daripada sebuah bilik hotel dengan kemudahan yang sama. Pangsapuri dan rumah-rumah untuk disewa secara umumnya gabungan bilik daripada bilik standard hotel dan dilengkapi dengan dapur dan kawasan umum berkumpul; ada yang mempunyai kemudahan dobi. Sewa boleh dirunding terutamanya kos efektif untuk kumpulan besar.

Rancang perjalanan bersama-sama boleh berkongsi apartmen dua bilik tidur, yang sering berakhir kurang mahal daripada sepasang bilik hotel. Kumpulan backpacker mendapati bahawa membelah harga sebuah apartmen murah boleh kos kurang daripada membayar untuk beberapa ratus di asrama belia. Anda boleh melanjutkan simpanan anda dengan memasak makanan anda sendiri.

Jika anda menikmati makan di restoran, pertimbangkan menyimpan barang di dapur anda dengan makanan sarapan atau bekalan berkelah selain makan tengah hari dan menjimatkan wang anda untuk makan malam yang bagus keluar. Untuk keluarga, apartmen adalah manfaat yang besar. Dapur membuat lebih mudah dan lebih murah untuk makan di makan dan pemakan cerewet.

Mesin dobi membiarkan anda melakukan mencuci keluarga. Dengan lebih daripada satu bilik, ibu bapa kanak-kanak yang lebih muda boleh bergaul dan berbual manakala tidur anak-anak mereka (berbeza jika terperangkap di dalam sebuah bilik hotel dengan lampu pada pukul 8 malam). Jika anda mempunyai remaja, anda boleh meninggalkan mereka untuk makan makan malam di rumah semasa anda pergi ke restoran – mereka akan berasa bebas (mungkin menikmati masa skrin sedikit tanpa ibu bapa), dan anda akan mendapat malam di bandar dengan pasangan anda.

Secara umum, jika anda tinggal di suatu tempat selama empat malam atau lebih, ia adalah bernilai mengingati sebuah apartmen atau rumah sewa. Tiga malam adalah sempadan. Cuma ada sedikit kerja tambahan yang terlibat seperti membeli barangan runcit, memikirkan kejiranan tanpa bantuan pemilik hotel, dan lain-lain. Namun banyak pangsapuri memerlukan penginapan minimum – biasanya 3 hingga 7 malam (perhatian: anda mungkin akan bayar lebih untuk satu malam jika tinggal kurang dari seminggu, dan kadang-kadang boleh berunding tawaran lebih baik jika menyewa lebih lama).

Jika anda boleh bekerja ke dalam jadual perjalanan anda, pertimbangkan untuk menetap di sewa selama seminggu penuh. Ini memberi anda peluang untuk benar-benar mengenali bandar dan mengambil kesempatan daripada kemungkinan hari perjalanan. Bandar-bandar yang besar ada rumah asas jenis bandar selain ideal sewa apartmen.

Walaupun pemilik apartmen atau pengurus mungkin menawarkan beberapa bantuan asas, jangan mengharapkan mereka untuk menyediakan semua perkhidmatan hotel. Jika anda suka tuala segar dan perubahan lembaran harian, tinggal di sebuah hotel. Pangsapuri anda mungkin tidak akan diservis atau dibersihkan semasa penginapan satu minggu kecuali jika anda membayar tambahan (walaupun tempat umumnya ada khidmat pembersihan – sila tanya tentang ini apabila anda daftar masuk). Ingat bahawa kekurangan perkhidmatan ini adalah harga sewa berpatutan.

 

Published by:

Beza soket elektrik Eropah

Sistem elektrik di Eropah adalah berbeza dengan kita dalam dua cara: voltan arus semasa dan bentuk palam. Peralatan Amerika Syarikat (AS) berjalan pada 110 volt, manakala peralatan Eropah 220 volt. Aksesori perjalanan lebih baru dan alat elektronik adalah “voltan dual,” yang bermakna mereka bekerja di kedua-dua semasa Amerika Syarikat dan Eropah.

Jika anda melihat pelbagai voltan dicetak pada item atau palam (seperti “110-220″), anda OK di Eropah. Beberapa peralatan yang lebih tua mempunyai suis voltan ditandakan 110 (AS) dan 220 (Eropah) – alihkannya ke 220 ​​kerana anda pek. Beberapa lama, peralatan murah Amerika Syarikat tidak dilengkapi untuk menangani perbezaan voltan pada semua,

Mereka boleh menjadi rosak atau musnah jika dipasang terus ke alur keluar dinding Eropah. Dalam kes ini, anda akan perlu membeli berasingan, penukar yang besar (kira-kira AS$30). Dengan begitu banyak alat dwi-voltan yang ada, anda tidak perlu mengembara dengan penukar yang berasingan pada tahun-tahun akan datang. Masih tidak pasti? Kedai perkakasan menawarkan nasihat berguna mengenai palam dan adapter.

Sebaik sahaja anda telah berjaya sesuai cara urus voltan, anda perlu mempertimbangkan palam. Sebuah alat penyesuai kecil membolehkan palam gaya Amerika (dua soket serampang rata) untuk dimuatkan ke dalam kedai-kedai British atau Ireland (yang mengambil masa tiga soket segi empat tepat) atau standard Eropah (yang mengambil dua soket serampang bulat). Juga bawa kedua-dua adapter Eropah dan British (berguna jika terkandas lama di Lapangan Terbang Heathrow London). 

Adalah selamat menyesuaikan palam peranti anda dengan pita elektrik atau saluran; jika tidak ia boleh dengan mudah mendapatkan ketinggalan dalam saluran keluar (hotel atau tempat tidur dan sarapan kadang-kala mempunyai kotak adapter ditinggalkan – sila minta di kaunter). Banyak soket di Eropah dalam kedudukan ceruk ke dinding; penyesuai anda harus cukup kecil supaya palam plug duduk dengan betul dalam soket. Jika, atas sebab tertentu, penyesuai anda tidak berfungsi di hotel anda, hanya bertanya di meja bantuan; hotel dengan soket yang luar biasa selalunya akan mempunyai penyesuai hak untuk pinjaman anda.

Beberapa bilik hotel bajet hanya mempunyai satu soket elektrik, biasa digunakan untuk lampu meja. Namun kedai perkakasan di Eropah banyak menjual murah tiga hala adapter plug yang membolehkan anda menyimpan lampu kecemasan dan bateri kamera anda serta telefon pintar. Lihat pembungkusan, cuba untuk pergi tahap ringan dengan gajet elektronik anda – jika anda mahu pengalaman guna barangan elektrik gaya Eropah.

Sudah tentu, sesetengah peranti mudah alih adalah alat yang hebat untuk membuat perjalanan anda lebih mudah atau lebih baik. Sebagai garis memisahkan telefon pintar, tablet, pemain media, kamera, peranti GPS, dan gajet daripada terus kabur, berfikir secara kreatif tentang bagaimana anda mungkin membawa bilangan alat elektrik anda sepanjang perjalanan
Published by: