Manual Travel » September 10, 2014

Daily Archives: September 10, 2014

Bercuti dengan naik feri

Kapal laut boleh menjadi mod perjalanan romantis jika bercuti di pesisir pantai benua Eropah. Ia amat berguna untuk melancong di pulau-pulau Greece atau rantau Balkan, lembah fjord Norway, atau menyambung destinasi sekitar rantau Skandinavia semalamam. Ia malah menjimatkan masa dan mengurangkan kos perbelanjaan bilik hotel yang mahal.

Namun anda perlu membezakan pilihan sesuai: Kebanyakan bot dilabelkan sebagai feri yang boleh membawa kereta dan juga penumpang. Feri bergerak perlahan-lahan tetapi ia boleh berjalan di hampir mana-mana cuaca baik atau buruk. Walaupun bilangan kereta adalah terhad, ada ruang dek hampir tidak terhad untuk anda berjalan kaki ke dek penumpang.

Katamaran pula lebih cepat tetapi ia hanya membawa penumpang sahaja. Feri khas ini lebih pantas bergerak walaupun saiz lebih kecil, jadi ia memang boleh menjual bilangan tempat duduk yang terhad. Walaupun katamaran adalah jenis cekap masa, ia perlu memperlahankan (atau kadang-kadang tidak boleh dijalankan pada semua) dalam cuaca buruk.

Oleh kerana kelajuan yang tinggi, anda mungkin perlu untuk duduk sepanjang masa di dalam bot ketika dalam perjalanan. Di pulau-pulau, feri besar tiba di titik dermaga yang berbeza (biasanya lebih jauh sedikit dari bandar utama) berbanding katamaran yang lebih kecil (boleh menurunkan anda betul-betul di jeti marina pusat bandar).

Sesetengah negara ada sebuah syarikat feri kebangsaan (seperti Croatia), tetapi di kebanyakan tempat, laluan dikendalikan oleh pelbagai syarikat-syarikat yang lebih kecil. Anda biasanya boleh mencari jadual dalam laman web; bagaimanapun, terutamanya di rantau Mediterranean, feri tidak boleh mencatatkan lebih daripada beberapa hari sebelum sesebuah musim bermula.

Ini menjadikan perkhidmatan feri mencabar untuk rancang perjalanan pertengahan musim panas semasa musim bunga. Perkhidmatan ke pulau-pulau Mediterranean yang lebih kecil terutamanya lebih bermusim: Cara yang berjalan sekali sehari pada musim panas boleh jatuh hingga empat hari setiap minggu dalam satu pusingan dan dua hari setiap minggu pada musim sejuk.

Untuk mencari jadual, daftar www.aferry.co.uk untuk sebahagian besar Eropah, www.greekferries.gr bagi perkhidmatan di Greece, dan VisitNorway bot fjord Norway; anda juga boleh cuba mencari nama syarikat (jika anda tahu) yang beroperasi pada laluan tertentu.

Dalam beberapa kes, anda boleh beli tiket secara dalam talian atau di agensi pelancongan; untuk orang lain atau hanya pergi di kaunter tiket sejam sebelum berlepas. Semasa waktu puncak di destinasi popular (biasanya musim panas Ogos), dapatkan nasihat dari hotel anda atau pejabat maklumat pelancongan tempatan tentang bagaimana anda perlu menempah tiket anda.

Jika tidak, feri boleh menjual habis tiket dan anda mungkin terkandas di sesebuah pulau seumpama dibuang oleh masyarakat untuk berada lebih lama daripada yang anda inginkan. Ini adalah penting jika anda memandu kereta ke feri – di mana anda mungkin perlu beratur beberapa jam lebih awal. Jika boleh menempah ruang terlebih dahulu, berbuat demikian adalah lebih baik.

Beberapa laluan feri antarabangsa dilindungi atau ada diskaun dengan pas kereta api (seperti Ancona atau Bari, Itali; untuk Greece dan Sweden ke Jerman atau Denmark). Jika anda ambil feri semalaman, pertimbangkan pilihan tempat tidur anda. Tiket penumpang asas ialah “kelas dek,” yang bermakna anda hanya perlu untuk berkhemah di mana-mana anda boleh cari bilik bebas.

Anda boleh membayar lebih sedikit untuk tempat duduk. Jika pilih katil, kos lebih, sama dengan kereta api malam. Semakin persendirian dek tempat penginapan anda, maka lebih banyak anda akan membayar, terutamanya jika tandas dan pancuran mandian disediakan di dalam bilik tidur. Biasanya anda boleh dan perlu tempeh awal penginapan semalaman terlebih dahulu.
Beberapa feri pulau-pulau Greece membolehkan anda untuk menempah katil-katil seperti bilik asrama. Anda mungkin boleh boleh membeli makanan dan minuman pada kebanyakan feri. Ia tidak terlalu mahal, tetapi biasanya tidak berkualiti. Bawa makanan ringan anda sendiri sebagai ganti. Tarikan dipaparkan pada hanya feri seperti perkhidmatan bufet hanya ada di rantau Skandinavia.

EUROPEAN VOYAGER

Published by:

Fahami bahasa isyarat tubuh

Di Eropah, beberapa gerak isyarat boleh bantu anda berkomunikasi, malah boleh menyumbang kepada pemahaman bahasa. Sebagai contoh, jika anda mengira dengan jari anda, anda mungkin akan mendapat jumlah sesuatu. Jika anda membuat tanda keamanan, simbol untuk menunjukkan nombor dua, anda mungkin mendapati hidung ditumbuk kerana di bahagian-bahagian tertentu di Britain, ia merupakan satu isyarat lucah.

Simbol ibu jari tanda popular di Amerika Syarikat (AS) digunakan secara meluas di Perancis dan Jerman untuk mengatakan “OK” malah ia juga mewakili nombor satu apabila mengira di seluruh Eropah. Tanda “V untuk kemenangan” digunakan di sebahagian besar Eropah dan AS. Tetapi berhati-hati – membuat V dengan tapak tangan ke arah anda adalah gerak isyarat paling biadap di Britain.

Sesetengah budaya juga menunjukkan “ya” dan “tidak” berbeza. Misalnya Di Turki, mereka menggelengkan kepala mereka sebagai mana rakyat AS biasa lakukan, tetapi seseorang juga mungkin memberi isyarat “tidak” dengan mencondongkan kepala mereka kembali. Di Bulgaria dan Albania, “OK” ditunjukkan dengan gembira bergerak kepala ke kiri dan kanan – tetapi seolah-olah anda telah memberi isyarat “tidak” pula di AS.

Berikut adalah beberapa gerak isyarat Eropah yang lebih biasa, makna mereka, dan di mana anda mungkin melihat mereka:

Cium hujung jari: Perlahan-lahan membawa jari dan ibu jari tangan kanan anda bersama-sama, meningkatkan ke bibir anda, mencium ringan, dan dalam suasana kasih mesra melambungkan jari dan ibu jari anda ke udara. Aksi ini biasanya digunakan di Perancis, Sepanyol, Greece, dan Jerman sebagai bentuk pujian. Ia boleh bermaksud seksi, lazat, atau indah. Berhati-hati kerana pelancong melihat bodoh apabila mereka terlalu menekankan tindakan ini begitu halus.

Tangan rapat: Luruskan jari-jari dan ibu jari satu tangan, bawa mereka semua bersama-sama dan buat sudut di hadapan muka anda. Tangan anda boleh dipegang pegun atau bergerak sedikit atas dan ke bawah pada pergelangan tangan. Ini adalah isyarat yang biasa dan sangat Itali untuk pertanyaan: “Apa yang kamu mahu?” atau “Apa yang anda lakukan?” atau “Apa itu?” atau “Apa yang baru?” Ia boleh digunakan sebagai satu penghinaan untuk mengatakan “Hai orang bodoh.” Malah juga boleh bererti “takut” (Perancis), “banyak” (Sepanyol), dan “baik” (Greece dan Turki).

Tangan berjabat: “Mahal” sering ditunjukkan oleh berjabat tangan anda dan menghisap dalam seperti anda hanya membakar diri sendiri.

Pipi cembeng: Buat genggaman, melekat di jari telunjuk anda, dan tanpa menindik siku ke dalam pipi anda. Cembeng pipi digunakan secara meluas dan hampir secara eksklusif di Itali bermaksud baik, indah, cantik. Orang Itali juga menggunakannya untuk bermakna pandai. Tetapi berhati-hati: Di selatan Sepanyol, senget pipi digunakan untuk memanggil lelaki bersifat perempuan.

Tarik kelopak mata: Letakkan jari telunjuk dilanjutkan anda di bawah pusat mata anda dan tarik kulit ke bawah. Di Perancis dan Greece ini bermakna “Saya berjaga-jaga. Saya mencari. Anda tidak boleh menipu saya.” Di Itali dan Sepanyol, itu amaran yang lebih mesra, yang bermaksud “Berwaspada, lelaki yang pandai.”

Sentak lengan: Genggam penumbuk kanan dan sentak lengan anda seperti anda menampar tangan kanan anda dengan sebelah kiri anda. Ini adalah isyarat yang kurang ajar berbentuk zakar lelaki di seluruh selatan Eropah tetapi sering diguna  ramai rakyat Amerika untuk “memberi seseorang jari.” Versi jumbo daripada “Melibas burung” kata “saya hebat” (ia adalah satu tindakan benar-benar menghina rakan-rakan mereka). Isyarat yang kadang-kadang digunakan lelaki kurang ajar di Britain dan Jerman sebagai  “Saya mahu anda” mengenai seorang wanita seksi.

Dongakkan kepala ke belakang sedikit dan kuis belakang jari anda ke hadapan dari bawah dagu anda. Di Itali dan Perancis, ini bermakna “Saya tidak berminat”, “Anda membosankan saya” atau “Anda mengganggu saya.” Di selatan Itali itu boleh bermakna “Tidak”

top5_gestures_that_drive_people_mad_post_1344681044

Published by:

Faedah tali pinggang wang

Ia lebih selamat daripada membawa dompet kembara, malah penggunaan tali pinggang wang atau disebut money belt adalah kunci anda untuk ketenangan fikiran ketika melancong. Anda tidak wajar melakukan percutian tanpa membawa satu tali pinggang wang. Bentuknya adalah kecil, dengan kantung kain mudah disangkut sekitar pinggang sama ada di bawah seluar atau skirt anda.

Sebenarnya anda seumpama memakai tali pinggang halimunan kerana ia direka seperti tersembunyi daripada penglihatan, terletak di bahagian bawah kemeja seolah-olah lebihan kain dalam wanita dan baju anda, atau dipasang di bawah seluar anda. Kebanyakan orang memakai beg kecil yang lebih menonjol di depan perut mereka, tetapi anda masih berasa kurang selesa jika bergerak.

output_biRJ2g

Namun dengan tali pinggang wang, sekeliling pinggang anda semacam ada tambahan slot kocek kecil. Ada beberapa orang mungkin lebih suka menggunakan kantung leher yang dipakai seperti rantai tetapi di bawah baju mereka, masih ada poket tersembunyi. Ia seperti gelung pada tali pinggang anda, dan boleh dikunci di belakangnya dengan mudah tanpa disedari sesiapa.

Benda ini penting kerana setiap pelancong perlu membawa kad kredit atau debit mereka sendiri dan sedikit wang tunai ketika waktu kecemasan yang perlu disorokkan dan diselit pada tali pinggang wang mereka sendiri. Dengan tali pinggang wang, semua dokumen penting anda termasuk pasport boleh dibawa dengan selamat dan tidak dijangka disembunyi dalam pakaian anda sendiri.

SecurityMoneyBelt

Logik ceritanya mudah kerana setiap pagi anda memakai seluar dalam tanpa berfikir tentang mereka sepanjang hari. Setiap malam, apabila menanggalkan pakaian, anda masih cukup yakin, seluar dalam masih ada di situ. Maka apabila melakukan percutian, barang berharga tetap selamat daripada penglihatan kerana ia masih berada di sekitar pinggang di tali pinggang wang.

Mungkin pada peringkat permulaan, anda pasti tidak berasa selesa tetapi lama kelamaan anda akan memakainya spontan atas faktor keselamatan. Mereka yang melakukan perjalanan jauh dengan apa-apa benda bernilai terdedah kepada kes kecurian kecuali apa yang ada di tali pinggang wang. Ia berfungsi seperti bilik kebal tersorok kerana tidak diketahui pencuri sendiri.

Banyak kes dilaporkan pelancong kehilangan beg tangan yang dicuri penyeluk saku, namun mujur si pencuri tidak sedar ada dompet berisi banyak wang disimpan di dalam tali pinggang wang pelancong itu. Jika anda menarik keluar tali pinggang wang untuk mengambil sesuatu, sentiasa ingat untuk memasukkannya kembali dan jangan tonjolkan di mana ia disorokkan.

Anda bagaimanapun dilarang sama sekali meninggalkan tali pinggang wang “tersembunyi” di pantai semasa pergi berenang tetapi simpan ia dikunci di dalam bilik hotel atau loker berkunci. Di hotel atau di dalam kereta api, pakai tali pinggang wang anda apabila tidur. Anda juga boleh mandi dengannya iaitu gantungkan mungkin dalam beg plastik.

Pembungkusan haruslah ringan untuk mudah dipakai tali pinggang wang anda. Berikut adalah apa yang perlu disimpan di dalam tali pinggang wang antaranya pasport, lesen memandu, kad kredit, tunai, sarung plastik untuk membalut barang-barang berharga dan buku kecil mengandungi alamat, nombor telefon penting, e-emel, jadual perjalanan dan sebagainya.

Published by:

Tip memandu jarak jauh

 

Jika anda berhasrat melancong dengan memandu kenderaan sendiri untuk destinasi percutian jarak jauh, berikut disenaraikan antara beberapa perkara yang perlu dilakukan sebelum memulakan perjalanan:
 
* Periksa dan servis kenderaan termasuk komponen enjin seperti minyak enjin, bateri, tali kipas, air radiator, lampu depan, isyarat, lampu brek, lampu kecemasan, tekanan angin tayar, tayar simpanan, brek, minyak brek dan brek tangan serta penggilap cermin.
 
* Rancang lebih awal perjalanan anda. Kenal pasti laluan yang bakal dilalui serta lokasi untuk anda berehat ketika perjalanan itu.
 
* Pastikan rehat cukup sebelum memandu jauh. Elakkan memandu ketika lewat malam atau awal pagi yang sebenarnya waktu tidur dan rehat bagi tubuh badan.
 
* Memandu selepas makan terlalu banyak atau bekerja untuk tempoh yang panjang akan menyebabkan anda kepenatan dan keletihan yang seterusnya akan mengganggu tumpuan pemanduan.
 
* Elak minuman keras atau ubat yang menyebabkan rasa mengantuk atau mengganggu tumpuan memandu. Hindari daripada mengambil makanan yang mengandungi kandungan gula terlalu tinggi kerana ia mudah menyebabkan letih dan mengantuk.
 
* Elak perasaan negatif seperti rasa marah sebelum memandu. Kemarahan akan menyebabkan anda tidak menghiraukan peraturan lalu lintas hingga memandu melebihi had laju dan memandu secara berbahaya.
 
* Sebelum mula memandu, pastikan tempat duduk pemandu berada dalam kedudukan yang memberikan anda penglihatan yang maksimum.
 
* Simpan sebuah kotak ubat dalam kenderaan serta alat pemadam kebakaran kecil sebagai langkah berjaga-jaga sama ada untuk kenderaan sendiri serta boleh membantu orang lain ketika diperlukan.
 
* Sentiasa bawa bersama minyak enjin dan air dalam tong simpanan.
Bank Holiday weekend traffic
Published by:

Petua rakam foto kembara

1. Bangun awal - Lampu terbaik menangkap sebahagian besar jenis subjek adalah dalam waktu emas: satu jam selepas matahari terbit dan satu jam sebelum matahari terbenam (bergantung haluan di mana anda berada di dunia). Jadi bangun awal untuk dapat peluang merakam gambar yang menakjubkan, manakala semua pelancong lain masih tidur.


2. Buat penyelidikan - Jangan serahkan kepada peluang sahaja tetapi belajar seberapa banyak yang anda boleh latar belakang mengenai tempat yang anda kira-kira akan merakamkam banyak gambar semasa dalam perjalanan menuju ke sana. Lebih banyak anda tahu, lebih ‘pintar’ imej anda.


3. Belajar kemahiran – Jangan buang masa dengan perjalanan mahal anda tanpa buat apa-apa sebaliknya belajar bagaimana untuk mengendalikan kamera baru, kanta canggih atau tahap kilat. Buat sedikit kerja rumah anda di hotel sebelum bertolak.


4. Pilih penginapan betul – Cuba tinggal di tengah-tengah bandar, atau mempunyai bilik dengan arah pemandangan indah seperti panorama, gaya hidup penduduk atau mercu tanda unik sekali gus boleh mewujudkan banyak peluang untuk merakamkan foto yang hebat.


5. Ucap beri salam – Belajar bagaimana untuk berkata “Hello” dalam bahasa tempatan dan ucapan terima kasih kepada penduduk tempatan apabila mengambil gambar mereka. Ini menjadikan gambar anda kelihatan lebih hidup dan nampak agak jujur bercerita.


6. Rujuk inspirasi – Lihat portfolio jurugambar lain untuk dapat idea atau ilham baru. Anda boleh dapat banyak tip hebat. Jika lihat diri anda sebagai artis, anda mesti mengakui kerja artis lain. Jangan memandang rendah melawat galeri seni, hadiri ceramah fotografi atau dengar muzik klasik.


7. Rasai tempat itu – Fotografi tidak hanya kira-kira inspirasi visual. Cuba rasai sendiri makanan tempatan, bau pasar tempatan dan mendengar muzik tempatan, ini akan membantu anda untuk lebih memahami kisah rahsia di sebalik keunikan tempat itu.


8. Cari orang tempatan – Berbincang seketika dengan penduduk tempatan dan mendapatkan nasihat mereka mengenai peluang-peluang rakaman foto yang hebat di negara mereka sendiri.


9. Kembara ringan – Jangan ambil semua barangan anda ketika bercuti mengembara. Dalam perjalanan hanya bawa bersama dua kanta: Satu zoom dan satu kanta utama. Ini adalah tip amat penting jika anda bercadang daki tanah tinggi, trek hutan, jalan sempit dalam bandar.


10. Biar unik – Beritahu penonton anda mengenai sesuatu yang segar dan baharu. Gambar anda sebenarnya berkongsi cerita terus dari mata anda sendiri ke imej tempat yang baharu. Anda akan dapat berbuat demikian.

20130531-01-TravelPhotography

Published by: