Manual Travel » February 2, 2015

Daily Archives: February 2, 2015

Tip penting semasa melancong ke Turki.


1) Jangan pergi dengan tour agent yang tiada ada lesen – elak ditangkap di airport. Tapi, jika anda pergi sendiri – sendiri tidak mengapa.

2) Boleh claim tax free refund – Kita, pelancong, boleh claim tax refund di Lapangan Terbang Istanbul (dan juga mungkin lapangan terbang lain dalam Turki). Jika anda dikenakan cukai, jangan lupa claim di kaunter tax refund yang terdapat di airport Istanbul. Bawa bersama resit-resit shopping sebagai bukti jika diminta.

outputGZ

3) Tandas awam di Turki ialah berbayar dan paling murah TL1 (lebih kurang RM1.50). Tapi, tandas di sana agak bersih. Ada juga tandas biasa-biasa. Kebanyakan tandas duduk di Turki ada bidet, tapi bidetnya tidak macam bidet tandas Jepun. Kepala paip bidet biasanya terletak di dinding belakang tandas. Tidak perlu bawa botol air atau wet tissue masuk tandas.

4) Tak perlu apply visa dari Kedutaan Turki di Kuala Lumpur bagi pemegang passport Malaysia sebab kita boleh dapat Visa on Arrival (VOA) di lapangan terbang di Turki. Bagi bukan pemegang passport Malaysia, boleh apply visa online dan bayaran dikenakan ialah bergantung kepada dari negara mana passport anda tu. Kalau dari Amerika Syarikat, kosnya USD20 dan bila dapat visa berbayar tu, periksa samada anda dapat multiple entry ataupun single entry.

5) Pakai selipar semasa ambil wuduk, kemudian pakai stoking untuk masuk dalam masjid. Dilarang berkaki ayam dalam masjid. Kalau tidak, anda akan ditegur kerana itu.

6) Bekas untuk beri tip selalunya disediakan di hotel, restoran dan sebagainya. Tapi, memberi tip bukan amalan di Turki. Tapi kalau hendak bagi, apa salahnya. Apatah lagi jika servis yang diberikan cukup tip top.

7) Bawa duit US Dollar atau Euro untuk ditukar di Turki. Atau, withdraw guna kad ATM dari bank di sana.

      makanan-di-turki
8) Kedai di luar Grand Bazar dan Spice Bazar jual lagi murah dari dalam bazar-bazar yang famous tu. Tahu kenapa? Kerana penjual situ kena markup untuk bagi komisyen kepada tour guide, atau sesiapa yang bawa anda ke sana. Berhenti bargain bila penjual dah bosan, itu tandanya, harga sudah minimum . Hendak lagi murah, boleh pergi shopping di kedai-kedai runcit atau supermarket.

9) Tidak perlu bawa bekalan makanan banyak sebab makanan di sana sangat sedap, HALAL, dan tidak mahal pun. Sandwich besar pun sangat murah di kedai restoran biasa (selalunya ada depan supermarket). Contoh, beli 5 sandwich besar-besar dengan harga TL10 sahaja.

10) Hati-hati dengan kedai yang tiada tanda harga, atau, tanda harga tidak lengkap. Ia boleh jadi harga dalam Lira, harga dalam Euro, atau US Dollar. Tanya harga dahulu sebelum makan atau beli apa-apa.

11) Di Istanbul, ada ramai peminta sedekah dari golongan pelarian Syria. Abaikan sahaja. Bagi satu, nanti sepuluh yang datang. Mereka akan datang dekat anda, dan soalan pertama yang akan ditanya (jika bertudung), “Hal anti muslim?”. Kalau jawab ya, disambungnya, “ana min suryah.. bla bla bla”. Abaikan. Atau, bila anda sedang berjalan, tiba-tiba orang hulurkan buku panduan melancong ke Istanbul, di nasihatkan tidak membelinya.

12) Di kawasan yang ada burung merpati, jangan ambil bekas makanan burung yang dihulurkan. Sebabnya, ia bukan percuma. Anda kena bayar harga makanan burung tu. Walaupun tidak banyak, tapi tidak syok lah kalau tertipu.

13) Merokok ialah perkara biasa, malah wanita bertudung pun merokok berkepul-kepul asap keluar dari mulut. Jika anda merokok, ini mungkin syurga anda. Harga rokok juga murah, dan ada banyak pilihan.

output_biRJ2g
14) Beli Muzeum Pass (TL80) yang boleh digunakan untuk masuk ke berpuluh muzium (Hagia Sofia, Topkapi Palace dll). Dengan ada pass ni, anda tidak perlu beratur untuk beli tiket. Rugi masa beratur di tourist area di Istanbul, barisannya agak panjang. Muzeum Pass boleh dibeli di kaunter mana-mana tempat jualan tiket. Ia sah untuk dua atau tiga hari bergantung kepada pass yang anda beli.

15) Di Airport Ataturk tu ada TRAVELBOX. Fungsinya, duit lebihan yang ada tu boleh ditukar kepada kredit PayPal, Skype, Skrill dan sebagainya.

Ia boleh didapati di:

Near gate 212
Outside gate 213
Outside gate 218
Near gate 221
Outside gate 302
Outside gate 304
Business Lounge circle (2nd floor)
Domestic Terminal

cc kepada travelog.my

Published by:

Makanan Turki yang menyelerakan

outputGZ

Istanbul dibahagikan kepada dua iaitu sebelah Europe dan Asia. Makanan dua belah ini tidak sama. Kedua-duanya sedap-sedap belaka, tambahan pula, isu cari makanan halal hampir tidak ada.


Turkish-Kumpir
Kumpir
Kumpir ialah kentang bakar yang besar, ditengahnya diletak pelbagai jenis bahan seperti buah zaitun, keju, sosej, mayonis, salad dan lain-lain. Bunyi macam tidak sedap, tapi rasanya cukup sedap.

makanan-istanbul-turki-1024x685
Mantar
Mushroom yang dibakar dengan keju, dan ada sos. Pasti tidak menyesal merasainya.

makanan-turki-sedap
Shih kebab
Datang Turki wajib makan kebab. Ia bukan kebab macam di Malaysia tapi kebanyaknya daging dan beberapa jenis side dish seperti salad dan lain-lain.

iskender_401371
Iskender
Daging dihiris nipis-nipis makan dengan yogurt dan roti. Sungguh sedap, boleh di dapati di Bhosporus Restaurant di Pavilion.

shopping-di-turki1
Ikan trout bakar
Ikan segar yang dibakar dan dimakan dengan sayuran.

resim-120759B2
Balik Ekmek
Balik (Ikan), Ekmek (Sandwich). Balik Ekmek boleh didapati di kedai-kedai sekitar Galata Bridge. Sangat sedap jus lemon di perah di atas ikan tersebut.

makanan-istanbul-turki-2
Pide
Pide ni Pizza Turki. Roti macam pizza biasa tapi sedikit crunchy, dan toppingnya pun kita boleh pilih ikut kehendak atau berdasarkan menu. Ada banyak tempat yang jual makanan ini dan ia agak famous di Turki.

Piles of Loukum for Sale in Market
Lokum
Lokum ini kuih tradisi Turki. Jika anda terbang dengan Turkish Airlines, memang mereka akan hidangkan Lokum sebaik sahaja pesawat “take off”.

pistachio ice cream
Pistachio Aiskrim
Lain kedai, lain rasanya. Rasa sangat sedap dan menarik

cc kepada travelog.my

output_biRJ2g

Published by:

Waktu Sesuai Untuk Melancong di Jepun dan Korea

Seperti di ketahui ramai Negara Jepun dan Korea mempunya 4 musim, iaitu:-

1) Musim Sejuk (Winter), sekitar Disember – Febuari
2) Bunga (Spring), sekitar Mac – Mei
3) Panas (Summer), sekitar bulan Jun – Ogos
4) Luruh (Autumn), sekitar akhir September – November

 

n3

Situasi musim panas – summer
Cuaca musim ini panas,lebih kurang macam dekat Malaysia.Waktu ini ramai rakyat korea akan ke pantai. Kadang-kadang hujan turun dengan lebat pada musim ini, average temperature 35′c. Kalau pergi masa musim panas ini,sila bawa cermin mata hitam,minum banyak air dan jangan lupa payung

Pakaian :-
Jacket – Tidak perlu.
Sweater – Mengikut keperluan
T-Shirt & Kemeja Casual – Secukupnya. Lengan pendek memadai bagi lelaki . Jika lengan panjang, fabrik kapas.
Seluar – Tidak tebal.
Sarung Tangan – Tidak Perlu.
Kasut – Yang tidak bertutup lebih sesuai seperti sandal.
Stoking -Mengikut keperluan

outputGZ

winter-sonata-tv-tour-on-nami-island-from-seoul-in-seoul-139212
Situasi musim sejuk – winter
Siapa hendak main salji boleh pilih musim sejuk. Average temperature -10′c. Sejuk..freezing Jangan lupa bawa baju sejuk tebal-tebal ya

Pakaian :-
Winter Coat – Wajib (Melainkan anda Iceman)
Sweater – Manalah tahu kalau winter coat tidak dapat nak warmkan tubuh badan.
T-Shirt & Kemeja Casual – Secukupnya.
Seluar – Seluar panjang contohnya jeans, cargo pants atau lain-lain yang sedikit tebal.
Sarung Tangan – Perlu, untuk mengelak tapak tangan anda sejuk dan kebas.
Penutup Telinga – Perlu untuk mengelakkan telinga berdesing.
Kasut – Bertutup, but musim sejuk lebih sesuai.
Stoking – Perlu, amat berguna pada waktu tidur.

spring1

Situasi musim bunga – spring
Siapa hendak tengok bunga sakura boleh datang masa musim ini. dengan langit yang membiru, mesti best jalan-jalan. average temperature 10′c? Masih sejuk kan Jadi jangan lupa bawak jaket tebal

Pakaian :-
Jacket – Wajib. Jacket yang sedikit tebal amat sesuai.
Sweater – Perlu. Kerana di dalam rumah pun kadangkala sejuk.
T-Shirt & Kemeja Casual – Secukupnya
Seluar – Seluar panjang. Jeans atau lain-lain.
Sarung Tangan – Yang tidak terlalu tebal sudah memadai.
Kasut – Bertutup.
Stoking – Stoking yang tidak tebal memadai.

output_biRJ2g

namiisland
Situasi musim luruh – autumn
Masa yang sangat sesuai nak lawat Korea. Boleh tengok daun-daun bertukar warna dan berguguran di bumi. Kebanyakan yang telah sampai musim ini menyatakan pemandangan korea waktu ini sangat cantik.. Average temperature 20′c (agak sejukkan..) Kalau pergi musim ini, sila pakai footware yang sesuai sebab akan banyak berjalan untuk menikmati pemandangan yang indah di Korea

Pakaian :
Jacket – Perlu kerana suhu pada musim ini adalah sejuk!
Sweater – Jika dibawa bersama lebih bagus.
T-Shirt & Kemeja Casual – Secukupnya.
Seluar – Seluar panjang lebih sesuai.
Sarung Tangan – Yang tidak tertalu tebal memadai.
Kasut – Bertutup lebih sesuai.
Stoking – Perlu kerana cuaca pada waktu ini dingin

Published by:

Kereta Kabel Bertukar ke bilik hotel

output_biRJ2g

Suatu yang luar biasa “Kereta Kabel Bertukar ke bilik hotel”.

Sebuah kereta kabel dengan pemandangan yang menakjubkan ke sebuah resort ski terkenal adalah untuk diubah ke bilik hotel yang paling indah di dunia.

Digantung 2,700 meter di atas Courchevel di Perancis, kereta kabel Saulire akan menjadi penginapan mewah untuk satu malam sahaja. Selepas mendaki lereng ski dengan kereta salji, empat kabin tetamu kemudiannya makan malam di Savoyard dan biasanya mereka di hidang keju fondue sebelum bermalam di dalam kereta kabel.

outputGZ

Published by:

Krabi destinasi cantik dan menenangkan jiwa

Apa Maksud Krabi?

Krabi (Thai: กระบี่) adalah sebuah bandar sederhana besar di pantai barat selatan Thailand di muara Sungai Krabi di sekitar Phang Nga Bay. Bandar Krabi mempunyai penduduk sekitar 25,000 orang. Bandar ini adalah ibu kota Wilayah Krabi dan Daerah Krabi. Industri pelancongan merupakan industri penting di Krabi dan hampir 90 peratus penduduk di Krabi bergantung kepada industri pelancongan.

 

     outputGZ

Aktiviti dan Tempat Menarik Di Krabi, Thailand

elephant ride krabi

1. Khao Panombenja : Menunggang Gajah

Tempat menarik di Krabi untuk menunggang gajah. Tempat ini tidak jauh dari Krabi dan ia juga senang akses. Anda boleh dapatkan pakej yang berpatutan untuk ke Khao Panombenja untuk aktiviti menunggang gajah. Di samping itu, di sini ada aktiviti lain yang boleh anda turut buat seperti ATV Ride dan Elephant Show. Pakej untuk Elephant Ride ini bermula dari 800 Baht untuk dewasa dan 400 Baht untuk kanak-kanak.

2. Ao Thalane : Menunggang Kuda

Jika anda minat menunggang, anda boleh cuba aktiviti menunggang kuda di Ao Thalane atau sebenarnya boleh juga menunggang di tepi pantai sekitar Krabi. Ada banyak kuda yang disediakan dan pakej menunggang kuda ini sekitar 500 Baht selama 30 minit menunggang kuda.

3. Emerald Pool Dan Hot Spring
Kolam Biru Air Panas Di Krabi

Dua kolam ini memang menjadi tarikan utama jika ke Krabi. Ia sememangnya tempat tempat menarik di Krabi. Bayangkan anda dapat berendam di dalam kolam yang cantik airnya, berwarna biru umpama kristal yang sangat menakjubkan. Selepas ini, menuju ke Kolam Air Panas Hot Spring Krabi yang sememangnya punyai pemandangan yang indah. Pakej ke sini biasanya berharga dari 1,000 Baht setiap seorang


Phi-Phi-Snorkeling  krabi2
4. Snorkeling Di Pulau Krabi

Banyak lokasi yang boleh anda pilih jika ke Krabi. Ada banyak tempat menarik dan tumpuan yang terkenal di Krabai untuk aktiviti snorkeling jika di Krabi antaranya Pha Nga Bay, Ao Nang Beach, Koh Ha, Koh Yawabon, Koh Dor, Koh Talu and banyak lagi.

    krabi night market        krabi night market 2
5. Krabi Night Market

Untuk tumpuan pelancong semasa di darat, anda boleh jalan-jalan kaki ke Pasar Malam Krabi. Kat sini memang banyak barang yang dijual dengan harga yang lebih murah . Untuk Muslim, jangan risau, di sini juga banyak gerai menu masakan asli Thai yang Halal. Sebab itu, Krabi juga terkenal dengan tempat menarik untuk makanan Halal.

output_biRJ2g

6. Krabi Crab Statue

Sudah pasti lokasi wajib anda singgah ialah Krabi Crab Statue yang terletak di kawasan tengah bandar Krabi. Ia terletak di tepi tebing Muara Sungai Krabi dan ia memang mudah untuk di akses oleh sesiapa sahaja samada naik Tuk Tuk atau berjalan kaki sahaja.

Published by: