Manual Travel » February 9, 2015

Daily Archives: February 9, 2015

5 Tip Mengelak Bilik Hotel Berhantu di Malaysia

Hampir semua hotel di berhantu. Tetapi beberapa cara mengurangkan peluang anda berjumpa dengan makhluk ini.

Bukan apa. Seperti anda, makhluk ini juga perlu katil untuk berbaring, cermin untuk bersolek dan sambungan internet untuk emel. Kalau dulu mereka cuma mengetuk bilik, kini mereka sudah pandai mendail telefon anda pada waktu malam.

Apabila anda datang ke bilik mereka dengan 3 anak yang asyik bergaduh, anda yang sebenarnya mengganggu mereka. Gunakan 5 tip hotel di bawah untuk mengurangkan peluang diganggu di hotel sewaktu cuti sekolah bersama anak-anak.

 

1. Elak Resort Terpencil

Amber Court

banyak resort di yang letaknya tersorok nun jauh di ceruk kampung. Contohnya Resort Tok Senik, Langkawi. juga hotel yang nun jauh di atas bukit seperti First World Hotel di Genting.

resort terpencil di yang selalu terjadi kes chalet misteri kerap terbakar. juga tapak markas tentera Jepun pada zaman perang dunia.

Mengapa anda pilih tempat sebegini? Mengapa pula pilih untuk bercuti di kawasan peranginan yang berhantu seperti Genting?

Hotel First World, Genting memang dikatakan berhantu sehingga ia diletak dalam senarai 15 hotel paling berhantu di dunia oleh Yahoo Travel.

lebih 6,000 bilik di sini. Dengan bilik sebanyak ini, dan dengan tetamu yang ramai, anda pastikah yang suara orang bergaduh dari bilik sebelah anda itu suara manusia? Dan bolehkah anda pastikan wanita tua menyapu koridor yang menyapa anda itu bukan hantu ?

Amber Court, Apartmen Ria dan penginapan lain di Genting juga terkenal dengan entiti yang suka mengacau. Bukan apa. Tempat itu tidak baik dan selalu diguna untuk benda tidak baik.

 

2. Jaga-jaga dengan Hotel Bersejarah

Hotel bersejarah adalah hotel yang lebih tua dari moyang anda. Contohnya hotel Cheong Fatt Tze dan E&O di Pulau Pinang serta hotel Majestic di Kuala Lumpur.

Hotel-hotel ini diminati kerana taraf 5 bintang dan gaya kolonialnya. Tapi, usia yang panjang juga menyebabkan bilik-bilik hotel ini menyimpan pelbagai peristiwa dan rahsia — tak kiralah bersejarah atau tragis.

Hotel Majestic Kuala Lumpur kini adalah hotel 5 bintang ternama di  Kuala Lumpur.

Hotel Majestic contohnya telah ditutup pada tahun 1984 sebelum dinaiktaraf dan dibuka semula selepas tiada penghuni selama 28 tahun.

Sewaktu Jepun kalah perang dunia, tentera Jepun yang membunuh diri dengan menusuk pedang mereka ke badan sendiri di hotel ini. juga orang-orang Inggeris yang sangat suka tinggal di sini sehingga mereka meninggal dunia di dalam bilik di hotel.

Sewaktu ia ditutup, kakitangan KTM dikatakan sering melihat kelibat lelaki berpakaian Jepun memandang jauh ke arah jalan melalui tingkap salah satu bilik di situ.

 

3. Jika Bilik Penuh, Cari Saja Hotel Lain

Peluang anda bertemu si penunggu cukup tinggi jika anda datang ke satu resort dengan tergesa-gesa, tanpa tempahan, pada waktu malam — dan kemudian marah-marah bila diberitahu tiada lagi bilik kosong.

Kerana tidak tahan dengan perangai anda, akhirnya, selepas beberapa minit mengetuk keyboard komputer, staff hotel itu berkata pada anda, “Jika encik tidak kisah, kami satu bilik untuk encik.”

Tahniah! Anda baru saja menempah tiket vip untuk berjumpa hantu di bilik nanti.

Di dalam hampir semua hotel, bilik yang ditutup untuk tempahan. Kadangkala, bukan satu atau dua bilik. Tapi satu tingkat ditutup untuk tetamu. Bilik-bilik ini selalunya tempat kes ngeri, tempat kerap dijumpai makhluk halus atau tempat di letaknya patung2 keagamaan orang Cina yang di simpan untuk membuang sial atau makhluk halus di hotel.

Jika penyambut tetamu katakan pada anda yang bilik sudah tiada, mengapa pula selepas beberapa minit mengetuk keyboard, dia akhirnya terjumpa dengan bilik kosong?

Anda susahkan dia. Kini giliran anda pula untuk susahkan.

 

4. Bilik Pelik? Minta Yang Lain

katil berselerak

Tanda awal yang bilik anda dihuni makhluk lain ialah bila anda masuk, bilik anda berbau pelik, berselerak, atau sejuk dari biasa.

juga yang tidak berselerak. Cuma bila anda pertama kali masuk, anda lihat lantai basah seperti orang yang baru keluar dari bilik air.

Mungkin bahagian housekeeping kekurangan staff hari itu. Tapi amat jarang bilik diberi tanpa diperiksa dahulu.

Jika anda masuk dan bilik anda berselerak teruk — contohnya selimut di lantai, pintu almari ternganga, atau daun-daun kering berterabur di bilik, jangan tunggu lagi.

Walaupun apa alasan yang diberi pihak hotel, minta bilik lain. Bukan apa, tetamu tak diundang mungkin muncul pada malamnya.

 

5. Adab Bila Senja

Sebelum senja, ajak anak masuk. Jangan lagi biar mereka mandi-manda dan menjerit-jerit di kolam renang.

Bila tiba senja, tutup saja langsir tingkap dan balkoni. Terutama jika balkoni bilik anda menghadap laut atau pokok-pokok kelapa yang menjulang tinggi.

Memanglah angin laut waktu senja sejuk dan mengasyikkan. Tetapi banyak kes makhluk yang mengacau terbang masuk melalui balkoni.

Ini kisah seorang tetamu sebuah hotel tepi laut seperti yang diceritakan dalam thread mengenai hotel berhantu di forum Cari.

Our room facing the sea. balcony. Memalam nak tido, aku ni tah aper je gi bukak sliding door. Biar open. Angin masuk best je.

Tengah aku best renung2 laut try nak tgk lautan waktu malam (walhal mmg gelap takkan nampak), tetiber kain sangkut kat muka aku. Aku ok lagi. Aku tolak tepi coz for sure langsir — coz aku diri dekat ngan langsir. Pastu kain serkup muka aku lagi. Aku tolak lagi until aku sedar. Kain tu kain putih. Then aku dah gigil. Aku undur aku pusing je — perempuan diri depan aku tapi tak show muka. Cuma rambut panjang sampai lantai — ketawa. Terus pengsan. Sedar2 kwn aku dah balik. Aku diam je. Esok pagi terus checkout. Tak sanggup aku.”

(nota: Petikan telah di edit tatabahasanya)

Sebenarnya, banyak hotel yang berhantu di . Di tempat lain di seluruh dunia pun begitu. Malah, kemungkinan juga hotel yang baru anda tempah pun makhluk tak diundang.

Apapun, kami harap anda kini lebih bijak memilih bilik. Jika anda ternampak kertas di kaunter -in yang tertulis “Jangan jual bilik-bilik di bawah, melainkan jika pelanggan mendesak”, kini anda tahu mengapa.

Anda tips lain? Atau pengalaman di kacau hantu di hotel ? Jom share!

 

 

kredit kpd ww.jomjalan.com.my/blog

Published by:

7 Hotel Murah Pilihan di Cenang

hotel bajet di cenang langkawi

Di Langkawi, hotel di Pantai Cenang adalah pilihan pertama di kalangan pelancong. Anda tinggal dekat dengan pantai, mudah mencari tempat makan dan cukup senang untuk ke mana-mana. Berikut adalah 7 hotel murah pilihan kami di pantai Cenang.

 

1. Malibest Resort

malibest resortHarga Bilik : dari RM 135

Jika anda dapat menginap di Malibest, lokasinya pasti mengagumkan. Anda hanya beberapa langkah sahaja dari pantai, restoran dan pelbagai kedai di sini.

Bilik dan katilnya besar, dan restoran hanya di seberang jalan. Jika anda mendapat bilik menghadap laut, anda akan tidur dengan deru ombak dan pemandangan indah dari dalam bilik.

Sayangnya, perabot di Malibest sudah lama, dan peluang untuk anda berjaya mendapatkan bilik cukup tipis. Tempah beberapa bulan awal jika mahu tidur di sini.

 

2. Easy Hotel

easy hotelHarga Bilik : dari RM 125
Jika anda datang dengan keluarga besar, bilik di sini memang ideal kerana ia bukan sahaja boleh memuatkan katil kelamin, tapi juga tambahan katil jika perlu.

Perabot dan kemudahannya agak lama. Akan tetapi tahap kebersihannya lebih baik dari kebanyakan hotel di Cenang.

Hotel ini tersorok sedikit dari jalan utama dan berada di seberang pantai. Jadi tiada pemandangan laut yang cantik dari tingkap anda.

Tapi lokasinya masih  strategik dan harganya cukup berpatutan untuk bajet sebuah keluarga kecil.

Peluang mendapat bilik? Lebih baik dari kebanyakan hotel di sini.

 

3. Adina Drive In Motel

adinaHarga Bilik : dari RM 150

Untuk mereka yang berkeluarga, mungkin agak sukar mencari penginapan bajet di Cenang dengan harga di bawah RM 180 untuk 4 orang.

Tapi Adina Drive In Motel ada hampir semua yang anda inginkan. Ia tidak berada di jalan besar, jadi suasananya lebih tenang dan selamat untuk anak kecil. Ada kolam renang untuk anda beristirehat, manakala pantai juga dalam jarak jalan kaki.

Pendek kata jika anda datang dengan pasangan dan ada 2 anak kecil, ini antara penginapan yang kami syorkan untuk anda.

 

4. Pondok Muara Chalet

pondok muaraHarga Bilik : dari RM 110
Bilik di Pondok Muara Chalet lebih baik dari kebanyakan motel dan chalet murah di kawasan Pantai Cenang.

Akan tetapi, ia bukan di tepi pantai. Anda perlu berjalan kira-kira 15 minit atau memandu sekitar 5 minit untuk ke pantai.

Tapi jangan gusar. Harganya lebih murah dari kebanyakan penginapan di Cenang dan dengan pemandangan sawah padi, anda akan dapati ia antara pilihan yang menarik yang ada di kawasan ini.

 

5. Landcons Hotel

landconsHarga Bilik : dari RM 110
Landcons Hotel yang mempunyai lebih 50 bilik adalah antara hotel murah utama di kawasan Cenang.

Anda perlu melintas jalan untuk ke pantai. Akan tetapi, Underwater World Langkawi serta kedai makan dan lain-lain cukup dekat dengan hotel ini.

Dan untuk sebuah penginapan bajet, anda juga mendapat bonus kolam renang di dalam kawasan hotel — ideal untuk mereka yang datang dengan anak kecil.

Sayangnya penginapan ini tidak menyediakan sarapan.

 

6. Cenang Memories Motel

cenang memoriesHarga Bilik : dari RM 160

Motel ini dalam jarak 20 minit jalan kaki ke Pantai Cenang. Jadi jika anda betul-betul ingin menginap di tepi pantai, ia bukan motel yang ideal.

Akan tetapi, bilik di sini memang dibuat untuk keluarga. Sebuah bilik keluarga boleh memuatkan 4 orang, dan bilik datang dengan balkoni.

Pemiliknya lebih mesra pengunjung dan trip island hopping dan skuter boleh ditempah di sini melalui beliau.

 

7. Fave Hotel

fave hotelHarga Bilik : dari RM 180

Kami tutup hotel bajet pilihan kami di Cenang dengan Fave Hotel.

Jika anda datang untuk bulan madu dan inginkan hotel baru, moden dan bersih, pilihlah Fave hotel.

Akan tetapi harganya agak premium (walaupun ianya dahulu tidak semahal ini) dan kurang sesuai jika anda lebih banyak menghabiskan masa di luar dari di dalam bilik.

Jika anda menempah dengan sarapan, anda boleh memilih sarapan Barat atau Timur. WIFI percuma, kolam renang tersedia dan kedai kopi ada di dalam hotel untuk keselesaan anda.

Nah! Sekarang yang mana satu pilihan hati?

 

 

kredit kpd http://www.jomjalan.com.my/blog/

Published by: