Waktu Daftar Masuk / Keluar

Comment

Travel
Hotel-check-in

Mungkin anda tidak tahu atau keliru lagi apakah waktu standard patut seseorang itu daftar masuk atau disebut check in, register atau sign-in; dan daftar keluar atau check out untuk penginapan yang diduduki.

 

Secara universal masa standard daftar masuk ialah pukul 2 petang dan daftar keluar selepas 12 tengah hari namun ia juga bergantung pada peraturan polisi sesebuah hotel, motel, hostel atau resort untuk menetapkannya sendiri.

 

Jika anda tiba agak awal di hotel berkenaan dan kebetulan pula tiada bilik kosong, anda perlu memahami waima anda telah buat tempahan setahun yang lepas sekali pun kerana tiada hotel membenarkan masuk bilik lebih awal.

 

Tetapi ada juga hotel membenarkan daftar masuk seawal pukul 12 tengah hari atau paling lewat pun 6 petang hingga 10 malamkepada pelanggan yang sudah membuat tempahan awal lazimnya pakej percutian berkumpulan.

 

Manakala masa keluar dari hotel pula, jika anda ingin sedikit lewat atas sebab tertentu, sebaiknya anda kena telefon dulu ke kaunter pendaftaran untuk mengesahkan anda dibolehkan daftar keluar lewat tanpa caj tambahan.

 

Jangan keluar lewat mengikut sesuka hati anda kerana pihak hotel juga tidak teragak-agak mengenakan bayaran tambahan dengan kadar penginapan seharian sehingga menjejaskan pelanggan lain yang ingin daftar masuk.

 

Hotel-check-in

Pelanggan perlu dahulu merujuk kepada pihak hotel mengenai maklumat tepat waktu daftar masuk dan keluar yang ditetapkan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge