Usah Terlalu Tonjol Diri

Comment

Travel
2

Bagi yang kali pertama melancong tidak kira dalam negara apatah lagi ke luar negara, tip mudah: Jangan terlalu menonjolkan diri anda di tempat awam sebagai pelancong; khususnya di negara asing yang diketahui kadar jenayahnya agak ketara. Berikut tip-tip ringkas untuk panduan anda:

1. Jika anda tidak tahu ke destinasi mana hendak dituju dan kebetulan perlu melihat peta walaupun guna gajet tablet, jangan terlalu menonjolkan perbuatan tersebut dan cuba cari tempat yang kurang orang seperti di dalam kafe atau pondok telefon awam.
2. Pakailah pakaian yang biasa dan tidak terlalu nampak jauh berbeza daripada penampilan penduduk tempatan dan bukan ketara lagaknya ala pelancong Mat Saleh seperti berbaju corak bunga warna terang diiringi sebuah kamera digantung di leher.
3. Berwaspada selalu sekiranya anda perasan dan menyedari ada seseorang yang asyik memerhatikan gerak-geri perjalanan anda dan jika perlu berjalan di kawasan tidak terlalu sesak ramai orang yang dibimbangi anda menjadi mangsa seluk saku.
4. Elakkan daripada memakai atau menunjuk-nunjuk sebarang barangan kemas walaupun kecil yang mampu membuatkan pencuri atau perompak tidak perlu berfikir dua kali untuk terus menyamun anda, sebaliknya simpan barang kemas tidak perlu di hotel.
5. Cuba sesuaikan diri dengan keadaan sekeliling dan jangan cuba pula berlagak sebagai seorang pelancong, malah anda boleh minta bantuan petugas kaunter hotel mengenai senario tempat anda melancong termasuk adat pantang larang masyarakat setempat.
                                   
Biarlah penampilan diri dan pakaian anda tidak terlalu nampak keterlaluan di tempat awam terbuka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge