Cara guna ATM di Eropah

Comment

Travel
manualtravel90

Di seluruh Eropah, ATM adalah cara standard untuk pelancong asing mendapatkan wang tunai. ATM Eropah bekerja seperti mesin di tanah air halaman anda dan sentiasa mempunyai arahan bahasa Inggeris. Dengan menggunakan kad debit anda di ATM mengambil dolar terus dari akaun bank anda di rumah dan memberikan anda wang tunai asing. Anda hanya akan membayar yuran perkhidmatan, tetapi anda masih akan mendapat kadar yang lebih baik daripada apa pertukaran mata wang tunai asing di bank. Sebaik-baiknya, menggunakan kad debit anda dengan logo Visa atau MasterCard untuk mengambil wang daripada ATM.

Sebelum anda meninggalkan rumah dalam perjalanan anda ke lapangan terbang, sahkan dengan bank anda bahawa kad debit anda boleh diterima di Eropah dan memberi notis kepada bank bahawa anda akan membuat pengeluaran semasa dalam perjalanan – jika tidak, mereka mungkin membekukan kad anda jika mereka mengesan corak perbelanjaan luar biasa.

Transaksi ATM yang dibuat dengan kad debit bank yang dikeluarkan datang dengan pelbagai yuran. Bank anda mungkin mengenakan bayaran yang rata AS$2 hingga AS$5 setiap kali transaksi anda menggunakan luar rangkaian ATM bank, dan / atau boleh mengenakan peratusan untuk penukaran mata wang asing di banyak sebagany 1 hingga 3 peratus, atau di atas Visa dan MasterCard bayaran 1 peratus untuk urus niaga antarabangsa.
Jika boleh, anda mengeluarkan wang tunai dari ATM bank yang terletak di luar bank itu sendiri – pencuri adalah kurang berkemungkinan untuk menyasarkan mesin tunai berhampiran kamera pengawasan, dan jika kad anda ditelan oleh mesin, anda boleh masuk ke dalam bank untuk bantuan.

ATM bank yang di Eropah tidak mengenakan bayaran penggunaan, tetapi elakkan diri daripada menggunakan ATM “bebas/universal”, yang mengenakan caj bayaran tinggi dan mungkin cuba untuk menipu pengguna dengan “penukaran mata wang yang dinamik.”

ATM sebegini (dilabelkan dengan nama-nama seperti Travelex, Euronet , tabungan, Cardpoint dan Cashzone sering dijumpai di sebelah mesin ATM bank dengan harapan bahawa pelancong akan terlalu keliru untuk melihat perbezaan.

Jika bank di Amerika Syarikat (AS), anda dikenakan yuran sama rata bagi setiap transaksi, membuat sedikit lawatan ke ATM dan mengeluarkan jumlah yang lebih besar. (Beberapa bank-bank AS rakan kongsi utama dengan rantai bank Eropah, yang bererti bahawa anda boleh menggunakan ATM tanpa yuran sama sekali -. sila minta bantuan bank anda) tanpa perlu untuk memikirkan apa yang anda akan bayar untuk setiap pengeluaran.

Sejak kekunci Eropah mempunyai nombor sahaja, anda akan perlu tahu nombor pengenalan peribadi (PIN) dengan bilangan dan bukannya melalui surat. Merancang untuk dapat mengeluarkan wang hanya dari akaun anda daripada mendaftar. Anda tidak mungkin dapat bertukar ke dalam akaun simpanan anda atau memindahkan dana antara akaun dari ATM Eropah.

Membawa kad ATM tambahan menyediakan sandaran jika kad asal seseorang itu gagal dibaca atau dimakan oleh mesin. Pastikan kad anda tidak akan tamat tempoh sebelum perjalanan anda berakhir. Anda tidak perlu kad cip dan PIN-untuk menggunakan ATM Eropah – kad jalur magnet standard anda akan bekerja baik. Sebelum anda pergi, minta bank anda berapa banyak yang anda boleh mengeluarkan setiap 24 jam, dan mempertimbangkan menyesuaikan jumlah.

Pelancong lebih suka had yang tinggi membolehkan mereka untuk mengambil lebih banyak wang pada setiap kali berhenti di ATM, manakala yang lain memilih untuk menetapkan had yang lebih rendah sebagai langkah keselamatan, dalam kes kad mereka dicuri. Untuk mengelakkan lebihan bayaran per transaksi, biasanya pergi dengan had maksimum yang lebih tinggi. Sama ada cara, ia adalah idea yang baik untuk memantau akaun anda semasa dalam perjalanan untuk mengesan apa-apa urus niaga tanpa kebenaran.

Ingat bahawa anda mengeluarkan mata wang yang berbeza daripada ringgit; sebagai contoh, jika had harian anda adalah RM500, itu bermakna cuma mengeluarkan hanya 200 euro. Ramai pelancong kecewa terpaksa berjalan jauh dari ATM berfikir kad mereka telah ditolak, apabila sebenarnya mereka meminta lebih banyak wang dalam tukaran euro daripada had harian yang dibenarkan.

Sedar bahawa banyak ATM asing mempunyai had mereka sendiri. Jika ATM tidak akan membiarkan anda mengeluarkan maksimum harian anda, anda akan perlu membuat beberapa pengeluaran yang lebih kecil untuk mendapatkan jumlah yang anda mahu. Nota beberapa senarai itu resit ATM kadar pertukaran, dan beberapa mesin tidak mengetepikan resit langsung.

Di sesetengah negara (terutamanya di Eropah Timur), ATM boleh memberikan anda jenis amaun mata wang yang tinggi, yang boleh menjadi sukar untuk memecahkan. Strategi saya: Meminta jumlah ganjil wang daripada ATM (seperti 2,800 koruna Czech bukannya 3,000). Jika mesin berkeras untuk memberikan anda bil besar, pergi ke bank atau kedai utama untuk memecahkan mereka.

Jika anda sedang mencari ATM, minta bantuan bank-bank Eropah yang mempunyai mesin ATM di lobi kemasukan kecil, dan melindungi pengguna daripada pengintai dan cuaca buruk. Apabila bank ditutup, pintu ke lobi ini boleh dikunci. Dalam kes ini, cari slot saiz kad kredit di sebelah pintu. Hanya memasukkan atau sapu debit atau kad kredit dalam slot ini, pintu automatik boleh terbuka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge