Melancong Cara Berbasikal

Comment

Travel
manualtravel89

Tidak ramai pelancong kekok apabila berbasikal di Eropah. Ia membawa anda rapat ke tanah dan dekat dengan rakyat. Rakyat Eropah sendiri suka basikal, dan mereka sering benar-benar kagum apabila melihat pelancong Amerika yang menolak pandangan dari tingkap bas pelancongan memberi sokongan pada pengembara dua roda. Basikal anda menyediakan sekeping perbualan segera, jambatan yang sempurna lebih daripada halangan budaya dan bahasa. Ada kala pelancong sering melakukan perjalanan di sekitar bandar-bandar besar. Ia dirasakan lebih tempatan dan cekap. Terutamanya semasa waktu puncak, anda boleh mendapatkan lebih cepat bergerak di seluruh bandar pada basikal daripada teksi atau trem. Bandar-bandar Eropah sedang berusaha untuk menjadi lebih mesra basikal. Berpuluh-puluh bandar telah menyertai satu inisiatif Kesatuan Eropah untuk membuat basikal setanding dengan kereta sebagai satu bentuk pengangkutan bandar selaras dengan kemajuan ekonomi secara beransur-ansur.

Beberapa bandar seperti Rom, Itali dan Athens, Greece belum ditetapkan dengan baik untuk laluan basikal, tetapi banyak juga bandar terutama Stockholm, Amsterdam, Copenhagen, Lucca, Florence, Salzburg, Munich, dan Bruges ada kemudahan untuk pelancong dua roda serta menawarkan rangkaian luas lorong basikal yang ditanda.

Di bandar-bandar, dan bukannya bergantung kepada berjalan kaki atau pengangkutan awam, pertimbangkan basikal sebagai mod pengangkutan anda. Basikal bergerak beberapa kali daripada separuh berbanding berjalan kaki, memberikan anda lebih banyak masa untuk menghabiskan di tempat-tempat menarik dalam masa singkat.Sewa basikal adalah tawar-menawar antara AS$12 sehingga AS$15 sehari (tawaran terbaik adalah untuk beberapa hari). Kedai sewa basikal umumnya ada menyediakan kunci yang kuat. Sentiasa mengunci bingkai (tidak roda) pada rak kekal ditetapkan. Pencuri basikal ada kala boleh menjadi berani dan kurang ajar.

Banyak tempat termasuk Barcelona, Copenhagen, Dublin, London, Paris, Stockholm, dan Vienna mempunyai program berbasikal meliputi seluruh kota di mana beratus-ratus parkir percuma atau fasiliti kunci untuk rak basikal di sekitar bandar. Walaupun pelancong boleh mengambil kesempatan daripada program-program ini, sistem adalah direka kebanyakannya untuk penduduk memerlukan keahlian atau hanya mengambil gaya Eropah kad cip dan PIN-kredit).

Selain itu, penjualan basikal adalah sangat asas, kadang-kadang dalam keadaan rosak, dan sering ditampal dengan iklan. Jika anda serius untuk berbasikal, membayar untuk penyewaan satu idea yang baik. Untuk putaran cepat tetapi bermakna di sekitar bandar, pertimbangkan lawatan basikal. Pelancongan basikal berpandu adalah popular di bandar-bandar di seluruh Eropah (terutamanya Amsterdam, Barcelona, Bruges, Paris, Munich, Berlin, dan Budapest, selain juga banyak kawasan luar bandar mesra basikal.

Anda akan mendapat pengalaman menghiburkan, kadang-kadang maklumat yang akan memberikan pengenalan ke bandar dan melihat dekat di jalan-jalan kembali bersama kawasan pelancongan yang pernah melihat. Pelbagai syarikat pemandu pelancong berbasikal adalah amat kompetitif. Lawatan biasanya menyeronokkan, berpatutan (kira-kira AS$25 sehingga AS$30), senaman yang baik, dan cara mudah untuk memenuhi percutian serta mendapatkan sudut segar di sebuah bandar tua.
Berbasikal dalam sebuah pekan atau desa kecil juga popular di Eropah. Terima kasih kepada undang-undang bekalan dan permintaan, biasanya anda boleh berharap untuk menemui kedai basikal sewa di mana-mana ada pilihan basikal tersandung baik: malah di sepanjang Danube, Rhine, dan lain-lain lembah sungai yang indah; sekitar Ireland; di pulau-pulau Greece; dan di Alps untuk berbasikal gunung selain tawaran perkhidmatan pemanduan arah.

Di kebanyakan negara (terutamanya Perancis, Jerman, Austria, Belgium, dan Belanda), stesen kereta api ada tempat menyewa basikal dan kadang-kadang ada papan tanda mudah. Sebagai contoh, jika anda menaiki kereta api ke Amsterdam, menyewa basikal di stesen selama beberapa hari untuk mendapatkan sekitar bandar, keluar ke dalam ladang bunga tulip dan kincir angin.
Jika anda berminat untuk berbasikal jarak jauh, memikirkan berapa banyak negara Eropah anda mahu melihat. Dengan musim panas keseluruhan percuma, anda boleh meliputi banyak alasan basikal. Tetapi dengan sebulan atau kurang, lebih baik untuk memberi tumpuan kepada satu negara atau wilayah. Pertimbangkan membawa basikal anda terus dari rumah.

Basikal juga adalah lebih murah di Amerika Syarikat, dan anda akan tahu basikal berfungsi dengan baik untuk anda. Membawa bersama-sama alat yang anda akan perlu untuk mendapatkan basikal anda semula ke dalam bentuk menunggang, jadi anda boleh naik lurus keluar dari lapangan terbang.
Melainkan jika anda suka perkhemahan, ia masuk akal untuk tinggal di asrama, hotel, atau B & B, kerana ia membebaskan anda daripada sekitar khemah dan beg tidur.

Jika anda lebih suka membiarkan orang lain membawa peralatan anda, cuba lawatan basikal (yang ditawarkan oleh firma pelancongan REI dan banyak syarikat Eropah lain). Mengangkut basikal anda menaiki kereta api juga boleh memperluaskan capaian perjalanan anda dan lebih unik. Anda boleh mendapati banyak buku-buku yang baik panduan berbasikal di Eropah, bersama-sama dengan maklumat dalam laman web European Bicycle Touring.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge