Insurans Lindungi Kembara

Comment

Travel
manualtravel88
77
Insurans boleh kurangkan risiko kewangan besar semasa perjalanan: kemalangan, penyakit, terlepas penerbangan, lawatan batal, hilang bagasi, kecurian, keganasan, agensi kembara muflis, pemindahan kecemasan dan sebagainya. Potensi kerugian setiap kembara berbeza-beza, bergantung berapa banyak perjalanan telah dibayar, polisi pulang semula wang tiket udara yang dibeli, keadaan kesihatan anda, nilai bagasi, di mana anda pergi bercuti, tahap kewangan agensi pelancongan dan syarikat penerbangan, dan apa perlindungan yang anda sudah ada.
Bagi sesetengah pelancong, insurans adalah satu perjanjian yang baik. Ambil pertimbangan apakah peluang yang anda akan memerlukannya? Bagaimana anda sanggup ambil risiko? Berapa nilai ketenangan fikiran kepada anda? Apakah pilihan keputusan yang lawatan anda?
images
Asas insurans:
Menu insurans termasuk lima isu utama: pembatalan dan gangguan perjalanan, perubatan, pemindahan, bagasi, dan insurans penerbangan. Dasar tambahan boleh ditambah untuk menampung kebimbangan tertentu, seperti kecurian identiti atau pemindahan politik.
Ada pelbagai jenis insurans biasanya dijual dalam kombinasi tertentu – bukan hanya beli bagasi, perubatan, insurans atau pembatalan, anda biasanya akan beli pakej yang merangkumi banyak atau semua risiko. Jika anda ingin hanya satu jenis perlindungan khususnya – seperti perubatan; minta itu sahaja (walaupun ia mungkin datang dengan pembatalan atau bagasi insurans).
‘Insurans Komprehensif’ merangkumi semua di atas (termasuk perbelanjaan jika perjalanan anda terlewat, jika terlepas penerbangan anda, atau jika syarikat pelancongan menukar jadual anda).
Salah satu perubahan yang lebih baik pada tahun-tahun kebelakangan ini ialah banyak syarikat seperti Travelex dan Travel Guard, kini menawarkan pakej komprehensif yang berfungsi sebagai perlindungan utama anda; mereka akan jaga perbelanjaan anda tidak kira apa insurans lain yang anda mungkin ada (sebagai contoh, jika anda ada insurans kesihatan melalui pekerjaan anda). Ini bermakna mereka bayar dahulu dan jangan tanya soalan mengenai insurans anda yang lain. Ia boleh menjadi tambahan kos jika anda mahu elak keluar perbelanjaan lebih.Harga insurans boleh berubah-ubah secara mendadak, dengan kebanyakan pakej berharga antara 5 hingga 12 peratus daripada jumlah kos perjalanan. Umur adalah salah satu faktor terbesar mempengaruhi harga: Kadar meningkat secara mendadak bagi setiap dekad lebih daripada 50 tahun, manakala liputan umumnya murah atau percuma untuk kanak-kanak 17 tahun dan ke bawah.
Agensi pelancongan memiliki insurans perjalanan (kerana mereka dapat komisen apabila anda membelinya, dan mereka akan bertanggungjawab atas kerugian anda jika mereka tidak jelaskan pilihan insurans kepada anda). Walaupun ejen pelancongan boleh beri anda maklumat dan nasihat, mereka bukan ejen insurans – sentiasa arahkan soalan-soalan khusus untuk pembekal insurans.
Polisi boleh didapati berbeza-beza ikut negara, dan tidak semua syarikat insurans berlesen di setiap negara. Jika anda perlu buat tuntutan dan hadapi masalah dengan syarikat yang tidak berlesen di negara anda, anda tidak mempunyai kes perlindungan.
Perhatikan bahawa beberapa insurans perjalanan, terutama liputan balik pembatalan, adalah pembayaran balik sahaja: Anda akan bayar lebih untuk perbelanjaan anda, kemudian kemukakan kertas kerja kepada syarikat insurans anda untuk dapatkan balik wang anda. Dengan perlindungan perubatan, anda mungkin boleh atur untuk ada bil hospital mahal dibayar terus. Jika anda ada masalah, adalah bijak untuk hubungi segera syarikat insurans anda untuk bertanya kepada mereka bagaimana tuntutan. Banyak syarikat insurans utama boleh diakses melalui telefon 24 jam sehari.
Jenis Perlindungan
Bagi setiap jenis insurans, ada beberapa maksud perundangan utama. Tetapi diberi amaran – ini adalah garis panduan sahaja. Polisi boleh berbeza, walaupun dalam syarikat sama. Syarikat dan dasar tertentu ada tahap perlindungan berlainan berdasarkan kepada sama ada anda beli kereta sewa, hotel, atau penerbangan terus sendiri atau melalui ejen pelancongan. Tanya banyak soalan, dan sentiasa baca cetakan memo tulisan kecil untuk lihat apa dilindungi (contohnya, bagaimana menentukan “rakan kongsi perjalanan” atau “ahli keluarga” kerana anda mungkin tidak layak).
Insuran pembatalan lawatan atau gangguan  
Ini adalah jenis paling boleh guna dan berbaloi. Memang mahal membatalkan atau mengganggu apa-apa jenis bayaran perjalanan, dan untuk sebahagian kecil daripada kos lawatan itu, anda boleh kurangkan risiko kehilangan wang jika sesuatu yang tidak dijangka. Pengembara lasak, sihat, tidak terikat kontrak, mungkin akan melepaskan balik pembatalan atau perlindungan gangguan.

Tetapi jika anda bayar banyak wang pendahuluan untuk lawatan teratur (yang mahal untuk dibatalkan), atau jika anda isu kesihatan yang boleh dipersoalkan, atau jika insan tersayang di rumah dalam keadaan kurang sihat, ia mungkin idea yang baik untuk dapatkan perlindungan ini.

Sebelum membeli balik insurans pembatalan atau perlindungan gangguan, semak dengan pengeluar kad kredit anda; kerena mereka juga ada menawarkan perlindungan terhad gangguan penerbangan atau pelancongan dibeli dengan kad kredit.
Standard sesuatu insurans pembatalan atau gangguan meliputi penalti kewangan boleh dipulangkan atau kerugian anda mengalami apabila anda membatalkan lawatan prabayar atau penerbangan untuk sebab yang boleh diterima, seperti:

* Anda, pasangan anda, atau ahli keluarga tidak boleh melakukan perjalanan kerana penyakit, kematian, tidak bekerja, atau senarai sebab-sebab lain yang boleh diterima;

* Agensi pelancongan atau syarikat penerbangan keluar daripada perniagaan mereka atau tidak boleh melakukan seperti yang dijanjikan;
* Seorang ahli keluarga di rumah jatuh sakit (semak cetakan halus untuk melihat bagaimana yang sedia ada keadaan ahli keluarga mungkin menjejaskan perlindungan insurans);

* Anda terlepas penerbangan atau memerlukan penerbangan kecemasan untuk sebab yang di luar kawalan anda (seperti kemalangan kereta, cuaca buruk, atau mogok).

Jadi, jika anda atau pasangan patah kaki beberapa hari sebelum perjalanan, anda boleh selamatkan jika anda kedua-duanya mempunyai insurans ini tanpa kehilangan semua wang yang anda bayar untuk perjalanan. Atau, jika anda berada di tempat pelancongan dan ada kemalangan pada hari pertama anda, anda akan dibayar balik bahagian pelancongan yang anda tidak dapat digunakan.
Jenis insurans ini boleh digunakan sama ada anda berada dalam lawatan tersusun atau pelayaran, atau perjalanan secara bebas (hanya perbelanjaan prabayar – seperti penerbangan anda dan mana-mana tempahan hotel boleh dipulangkan).

Nota perbezaan: pembatalan lawatan adalah apabila anda tidak pergi dalam perjalanan anda pada semua situasi. Gangguan perjalanan adalah apabila anda memulakan perjalanan tetapi perlu memotongnya pendek; dalam kes ini, anda akan dibayar balik hanya untuk bahagian perjalanan yang anda tidak melengkapkan. Jika anda ambil pakej pelancongan, ia mungkin sudah datang dengan beberapa insurans pembatalan – dan minta daripada agensi terbabit.

Beberapa pihak insurans tidak akan melindungi syarikat penerbangan tertentu atau pengusaha pelancongan. Ramai yang jelas – seperti syarikat bermasalah di bawah perlindungan kebankrapan pihak berkuasa. Pastikan pihak pembawa perjalanan anda itu turut dilindungi insurans.

Bijak beli polisi insurans dalam masa seminggu dari tarikh anda buat pembayaran pertama dalam perjalanan anda. Polisi dibeli lewat daripada tarikh akhir yang ditetapkan – biasanya 7-21 hari, seperti ditentukan oleh syarikat insurans – kurang cenderung untuk menutup syarikat pelancongan atau syarikat penerbangan kebankrapan, yang sedia ada keadaan perubatan (milik anda atau ahli keluarga di rumah), atau insiden pengganas. Kebimbangan kesihatan mental biasanya tidak dilindungi.

Anda boleh elak persoalan apa yang tidak dilindungi. Insurans dibeli awal menawarkan sekurang-kurangnya sebahagian bayaran balik (biasanya 75 peratus) tidak kira kenapa anda membatalkan perjalanan. Tetapi premium akan jadi besar jika dibeli saat-saat akhir.

Insurans Perubatan
Sebelum beli polisi insurans perubatan khas untuk perjalanan anda, semak dengan syarikat insurans perubatan anda – anda mungkin dilindungi pelan kesihatan sedia ada. Walaupun penanggung insurans banyak melindungi anda di luar negara, namun ada yang tidak begitu.
Pelan kesihatan umumnya tidak melindungi anda di peringkat antarabangsa, anda mungkin mahu pertimbang beli polisi pelancongan perubatan khas. Kebanyakan liputan tambahan yang boleh didapati adalah tambahan pelan, jadi ia meliputi apa sahaja perbelanjaan rancangan kesihatan anda.

Tetapi anda juga boleh beli perlindungan utama, yang akan jaga kos anda sehingga jumlah tertentu. Dalam keadaan kecemasan yang melibatkan prosedur mahal atau penginapan semalaman, hospital biasanya akan bekerja secara langsung dengan syarikat penerbangan perjalanan insurans anda pada bil (tetapi tidak dengan syarikat insurans kesihatan biasa anda, anda mungkin perlu bayar kemudian dapat balik tuntutan syarikat insurans anda kemudian. Untuk bukan kecemasan, lawatan cepat ke doktor yang mungkin akan jadi satu perbelanjaan lebih (nota: anda disaran bawa dokumentasi kesihatan anda). Apa jua keadaan, ia adalah bijak untuk hubungi syarikat insurans anda untuk membiarkan mereka tahu bahawa anda telah meminta bantuan perubatan.

Banyak keadaan yang sedia ada dilindungi oleh perlindungan perubatan dan pembatalan perjalanan, bergantung apabila anda beli liputan tambahan. Jika anda kerap berulang alik ke Eropah, dasar tahunan perjalanan banyak kali boleh menjimatkan wang anda. Semak dengan ejen atau syarikat insurans anda sebelum anda melakukan.

Kementerian Luar Negeri atau Wisma Putra dari semasa ke semasa mengeluarkan amaran mengenai perjalanan di negara berisiko. Jika anda melawat negara-negara ini, pembatalan dan insurans perubatan akan kemungkinan besar tidak dihormati, melainkan jika anda membeli perlindungan tambahan.

Bagi pelancong berusia lebih 70 tahun, beli insurans perubatan perjalanan boleh mahal. Bandingkan kos pelan perubatan perjalanan dengan insurans komprehensif, yang datang dengan perlindungan perubatan baik yang sebaliknya boleh menjadi sangat mahal. Sebuah sahaja syarikat insurans perjalanan sebenarnya boleh bantu anda menyelesaikan pilihan. meliputi beberapa rawatan kecemasan di luar negara; menerbit polisi tambahan anda untuk butiran.

images22

Insurans-insurans lain
Pelan insurans pemindahan meliputi kos mendapatkan anda ke tempat di mana anda boleh terima rawatan yang sesuai sekiranya berlaku kecemasan. (Dalam senario paling buruk, ini boleh bererti perubatan dilengkapi pengangkutan helikopter ambulans) Ini biasanya tidak dilindungi oleh pelan perubatan insurans biasa anda. Kadang-kadang perlindungan ini boleh mendapatkan anda rumah selepas kemalangan, tetapi lebih kerap, ia hanya bawa anda sejauh hospital utama yang terdekat.

Penghantaran balik perubatan – iaitu, anda dapat semua perjalanan pulang – mungkin akan dilindungi hanya jika dianggap perlu dari segi perubatan. Sebelum beli polisi, tanya syarikat insurans anda untuk menjelaskan apa yang betul-betul dilindungi sebelum dan selepas anda di hospital.

Perlu diingat bahawa insurans perubatan dan pemindahan tidak boleh melindungi anda jika anda mengambil bahagian dalam aktiviti insurans anda anggap berbahaya (seperti terjun di udara, daki gunung, terjun bungee, selam skuba, atau ski). Namun ada beberapa syarikat insurans jual tambahan liputan pengembaraan untuk sukan.

Insurans bagasi – untuk beg bagasi yang hilang, lambat, atau rosak – termasuk dalam dasar-dasar yang komprehensif, tetapi ia jarang berlaku untuk beli secara berasingan. Insurans ini meletakkan topi yang ketat ke atas bayaran balik untuk barangan seperti barang kemas, cermin mata, elektronik dan peralatan fotografi – sila baca terma cetakan halus pada polisi. Jika anda memeriksa bagasi anda untuk penerbangan, ia sudah dilindungi oleh syarikat penerbangan itu (sila minta syarikat penerbangan anda tentang had liabiliti bagasi itu, jika anda ada bagasi berharga, anda boleh beli tambahan “penilaian lebihan” insurans secara terus daripada syarikat penerbangan itu).

Periksa sama ada syarikat insurans meliputi bagasi. Insurans bagasi akan meliputi dipotong dan barangan dikecualikan daripada dasar pemilik. Semak semula butir-butir dengan ejen anda. Jika polisi anda tidak meliputi kereta api mahal, pertimbangkan Pelan Perlindungan Kereta Api yang mesti dibeli apabila anda membeli pas anda (tetapi periksa dahulu apa rancangan untuk pas anda benar-benar meliputi – ia mungkin bukan nilai yang baik).

Insurans Penerbangan                                                                                                                              

Liputan kemalangan udara adalah statistik untuk penetapan kadar insurans. Ia pada dasarnya polisi insurans hayat yang meliputi anda apabila berada di dalam pesawat. Sejak kemalangan kapal terbang begitu kerap berlaku, mungkin ada rasa sedikit keperluan dalam membelanjakan wang untuk insurans ini. Liputan pelanggaran jalan raya, sebagai satu cara penting dalam insurans untuk kereta sewa, boleh dimasukkan dalam beberapa rancangan perjalanan insurans komprehensif atau didapati sebagai tambah nilai kepada orang lain.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge