Beza soket elektrik Eropah

Comment

Travel
soket1
Sistem elektrik di Eropah adalah berbeza dengan kita dalam dua cara: voltan arus semasa dan bentuk palam. Peralatan Amerika Syarikat (AS) berjalan pada 110 volt, manakala peralatan Eropah 220 volt. Aksesori perjalanan lebih baru dan alat elektronik adalah “voltan dual,” yang bermakna mereka bekerja di kedua-dua semasa Amerika Syarikat dan Eropah.

Jika anda melihat pelbagai voltan dicetak pada item atau palam (seperti “110-220″), anda OK di Eropah. Beberapa peralatan yang lebih tua mempunyai suis voltan ditandakan 110 (AS) dan 220 (Eropah) – alihkannya ke 220 ​​kerana anda pek. Beberapa lama, peralatan murah Amerika Syarikat tidak dilengkapi untuk menangani perbezaan voltan pada semua,

Mereka boleh menjadi rosak atau musnah jika dipasang terus ke alur keluar dinding Eropah. Dalam kes ini, anda akan perlu membeli berasingan, penukar yang besar (kira-kira AS$30). Dengan begitu banyak alat dwi-voltan yang ada, anda tidak perlu mengembara dengan penukar yang berasingan pada tahun-tahun akan datang. Masih tidak pasti? Kedai perkakasan menawarkan nasihat berguna mengenai palam dan adapter.

Sebaik sahaja anda telah berjaya sesuai cara urus voltan, anda perlu mempertimbangkan palam. Sebuah alat penyesuai kecil membolehkan palam gaya Amerika (dua soket serampang rata) untuk dimuatkan ke dalam kedai-kedai British atau Ireland (yang mengambil masa tiga soket segi empat tepat) atau standard Eropah (yang mengambil dua soket serampang bulat). Juga bawa kedua-dua adapter Eropah dan British (berguna jika terkandas lama di Lapangan Terbang Heathrow London). 

Adalah selamat menyesuaikan palam peranti anda dengan pita elektrik atau saluran; jika tidak ia boleh dengan mudah mendapatkan ketinggalan dalam saluran keluar (hotel atau tempat tidur dan sarapan kadang-kala mempunyai kotak adapter ditinggalkan – sila minta di kaunter). Banyak soket di Eropah dalam kedudukan ceruk ke dinding; penyesuai anda harus cukup kecil supaya palam plug duduk dengan betul dalam soket. Jika, atas sebab tertentu, penyesuai anda tidak berfungsi di hotel anda, hanya bertanya di meja bantuan; hotel dengan soket yang luar biasa selalunya akan mempunyai penyesuai hak untuk pinjaman anda.

Beberapa bilik hotel bajet hanya mempunyai satu soket elektrik, biasa digunakan untuk lampu meja. Namun kedai perkakasan di Eropah banyak menjual murah tiga hala adapter plug yang membolehkan anda menyimpan lampu kecemasan dan bateri kamera anda serta telefon pintar. Lihat pembungkusan, cuba untuk pergi tahap ringan dengan gajet elektronik anda – jika anda mahu pengalaman guna barangan elektrik gaya Eropah.

Sudah tentu, sesetengah peranti mudah alih adalah alat yang hebat untuk membuat perjalanan anda lebih mudah atau lebih baik. Sebagai garis memisahkan telefon pintar, tablet, pemain media, kamera, peranti GPS, dan gajet daripada terus kabur, berfikir secara kreatif tentang bagaimana anda mungkin membawa bilangan alat elektrik anda sepanjang perjalanan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge