Berbaloi Sewa Apartmen

Comment

Travel
apt

Sama ada anda berada dalam bandar atau luar bandar, menyewa apartmen, rumah atau vila boleh menjadi cara yang menyeronokkan dan kos efektif untuk menyelidiki ke dalam Eropah. Satu sewa jangka pendek adalah alternatif terbaik untuk hotel, terutamanya jika anda merancang untuk menetap di satu lokasi untuk beberapa malam. Ada banyak pilihan tempat sewa untuk pangsapuri di tengah-tengah bandar besar. Harga berbeza-beza mengikut musim, saiz, lokasi, dan kualiti penginapan.

Untuk penginapan lebih lama daripada beberapa hari, biasanya anda boleh mencari sewa yang setanding dengan – atau malah lebih murah – daripada sebuah bilik hotel dengan kemudahan yang sama. Pangsapuri dan rumah-rumah untuk disewa secara umumnya gabungan bilik daripada bilik standard hotel dan dilengkapi dengan dapur dan kawasan umum berkumpul; ada yang mempunyai kemudahan dobi. Sewa boleh dirunding terutamanya kos efektif untuk kumpulan besar.

Rancang perjalanan bersama-sama boleh berkongsi apartmen dua bilik tidur, yang sering berakhir kurang mahal daripada sepasang bilik hotel. Kumpulan backpacker mendapati bahawa membelah harga sebuah apartmen murah boleh kos kurang daripada membayar untuk beberapa ratus di asrama belia. Anda boleh melanjutkan simpanan anda dengan memasak makanan anda sendiri.

Jika anda menikmati makan di restoran, pertimbangkan menyimpan barang di dapur anda dengan makanan sarapan atau bekalan berkelah selain makan tengah hari dan menjimatkan wang anda untuk makan malam yang bagus keluar. Untuk keluarga, apartmen adalah manfaat yang besar. Dapur membuat lebih mudah dan lebih murah untuk makan di makan dan pemakan cerewet.

Mesin dobi membiarkan anda melakukan mencuci keluarga. Dengan lebih daripada satu bilik, ibu bapa kanak-kanak yang lebih muda boleh bergaul dan berbual manakala tidur anak-anak mereka (berbeza jika terperangkap di dalam sebuah bilik hotel dengan lampu pada pukul 8 malam). Jika anda mempunyai remaja, anda boleh meninggalkan mereka untuk makan makan malam di rumah semasa anda pergi ke restoran – mereka akan berasa bebas (mungkin menikmati masa skrin sedikit tanpa ibu bapa), dan anda akan mendapat malam di bandar dengan pasangan anda.

Secara umum, jika anda tinggal di suatu tempat selama empat malam atau lebih, ia adalah bernilai mengingati sebuah apartmen atau rumah sewa. Tiga malam adalah sempadan. Cuma ada sedikit kerja tambahan yang terlibat seperti membeli barangan runcit, memikirkan kejiranan tanpa bantuan pemilik hotel, dan lain-lain. Namun banyak pangsapuri memerlukan penginapan minimum – biasanya 3 hingga 7 malam (perhatian: anda mungkin akan bayar lebih untuk satu malam jika tinggal kurang dari seminggu, dan kadang-kadang boleh berunding tawaran lebih baik jika menyewa lebih lama).

Jika anda boleh bekerja ke dalam jadual perjalanan anda, pertimbangkan untuk menetap di sewa selama seminggu penuh. Ini memberi anda peluang untuk benar-benar mengenali bandar dan mengambil kesempatan daripada kemungkinan hari perjalanan. Bandar-bandar yang besar ada rumah asas jenis bandar selain ideal sewa apartmen.

Walaupun pemilik apartmen atau pengurus mungkin menawarkan beberapa bantuan asas, jangan mengharapkan mereka untuk menyediakan semua perkhidmatan hotel. Jika anda suka tuala segar dan perubahan lembaran harian, tinggal di sebuah hotel. Pangsapuri anda mungkin tidak akan diservis atau dibersihkan semasa penginapan satu minggu kecuali jika anda membayar tambahan (walaupun tempat umumnya ada khidmat pembersihan – sila tanya tentang ini apabila anda daftar masuk). Ingat bahawa kekurangan perkhidmatan ini adalah harga sewa berpatutan.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge