Adab Beri Tip Wang

Comment

Travel
tips

Tip di Eropah bukan sebagai automatik dan murah hati sebagaimana di Amerika Syarikat (AS), tetapi di banyak negara, tip dihargai, walaupun tidak dijangka. Seperti di AS, jumlah yang tepat bergantung kepada sumber-sumber anda, falsafah tip, dan hal keadaan. Ada juga berkata, terdapat pemberi ti besar atau misers di seluruh dunia. Pemberian maklumat berbeza mengikut negara, tetapi beberapa garis panduan umum dikenakan.

Kadar tip restoran lebih sederhana di Eropah daripada di AS. Di restoran-restoran, daftar menu untuk melihat jika perkhidmatan tip dimasukkan; jika tidak, tip 5 hingga 10 peratus adalah normal. Di kebanyakan tempat, 10 peratus adalah tip yang besar. Jika dolar anda bercakap di rumah, muncung mereka pada perjalanan anda. Sebagai satu perkara prinsip, jika tidak ekonomi, harga tempatan perlu diguna pakai. Sila percaya: tip 15 atau 20 peratus di Eropah adalah yang tidak perlu dan keterlaluan.

Pemberian maklumat adalah satu isu hanya di restoran-restoran yang mempunyai pelayan dan petugas. Jika anda memesan makanan di kaunter, jangan tip. Di restoran meja perkhidmatan, etika tip dan prosedur berbeza-beza sedikit dari negara ke negara. Tetapi secara umum, pelayan Eropah juga dibayar, dan tip dianggap sebagai ‘bonus” kecil’ – untuk memberi ganjaran atau perkhidmatan yang hebat untuk kesederhanaan dalam pembulatan jumlah bil ke nombor yang mudah.

Di negara-negara Mediterranean, ‘caj perkhidmatan’ (servizio di Itali, service di Perancis, servicio dalam bahasa Sepanyol) boleh dikendalikan dengan cara berbeza. Kadang-kadang menu yang akan ambil perhatian bahawa perkhidmatan disertakan (servizio incluso), bermaksud bahawa harga yang disenaraikan pada menu sudah meliputi tip. Apabila perkhidmatan yang tidak termasuk (“servizio not incluso”), caj perkhidmatan mungkin muncul sebagai baris berasingan pada akhir bil anda.

Tawaran pelancongan tetap harga termasuk perkhidmatan. Di utara dan timur Eropah, menu atau bil adalah kurang berkemungkinan untuk menangani ‘caj perkhidmatan’, tetapi biasanya anda boleh menganggap bahawa ia termasuk di dalam harga. Mana-mana sahaja di Eropah, anda boleh melakukan apa yang orang Eropah melakukan dan (jika anda gembira dengan perkhidmatan) menambah satu euro atau dua untuk setiap orang dalam parti anda.

Di kawasan-kawasan ramai pelancong, beberapa pelayan perasan yang obses budaya AS dengan overtipping – dan mungkin mengharapkan tip saiz Yankee. Tetapi berita baik adalah bahawa pelayan dan makana Eropah jauh lebih santai tentang semua ini. Apa-apa tip dihargai, kepentingan adalah rendah, dan ia bukan masalah besar jika anda memilih jumlah “salah”.

Biasanya, adalah lebih baik untuk menyerahkan tip untuk pelayan apabila anda membayar bil anda daripada meninggalkan ia di atas meja, terutamanya di tempat-tempat yang sibuk di mana pihak yang salah mungkin mencuri tanpa sedar. Pelayan lebih suka disebut-sebut dalam tunai walaupun anda membayar dengan kad kredit anda; dalam banyak kes, tidak ada garis standard penerimaan kad kredit jadi mereka lebih gemar tunai.

Di Jerman, ia dianggap tidak menonjol dan bergaya untuk mengatakan jumlah euro ingin pelayan anda terima apabila membayar. Jadi, jika bil ialah €41, serahkan dia €50 sambil berkata, “€45.” Anda akan mendapat semula baki €5.

Tip teksi, bermula pusingan sehingga euro seterusnya pada tambang contoh membayar tambang €13, kita memberikan €14; untuk perjalanan yang lama beri tip €10 jika tambang €6. Jika pemandu teksi yang angkat beg anda dan bawa ke lapangan terbang untuk membantu anda menangkap penerbangan anda, anda mungkin mahu melambungkan dalam lebih sedikit

Di hotel dengan porter, membayar porter beberapa euro bagi setiap beg yang dia membawa adalah baik, tetapi tidak diperlukan untuk meninggalkan tip kecil di dalam bilik anda untuk kakitangan pengemasan apabila anda berlepas keluar hotel.

Manakala tip untuk perkhidmatan khas lain adalah pilihan. Pemandu pelancong yang memberikan penerangan di tempat-tempat menarik atau pada lawatan bas atau bot sering, memegang tangan mereka untuk tips selepas mereka memberikan ucapan mereka. Elak memberi tip tambahan tetapi jika anda mahu, satu atau dua euro cukup untuk kerja yang dilakukan dengan baik.

Secara umum, jika seseorang dalam industri perkhidmatan melakukan pekerjaan yang super untuk anda, beberapa euro sesuai diberi tetapi tidak diperlukan. Apabila ragu-ragu cuba bertanya. Pendandan rambut biasanya Perancis, Britain, Belanda dan Sweden biasanya tidak. Jika anda tidak pasti sama ada (atau berapa banyak tip), tanya pengurus hotel anda atau pejabat maklumat pelancongan; mereka akan mengisi anda di atas bagaimana ia dilakukan di kandang mereka.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge