Petua rakam foto kembara

Comment

Travel
VITALE11

1. Bangun awal - Lampu terbaik menangkap sebahagian besar jenis subjek adalah dalam waktu emas: satu jam selepas matahari terbit dan satu jam sebelum matahari terbenam (bergantung haluan di mana anda berada di dunia). Jadi bangun awal untuk dapat peluang merakam gambar yang menakjubkan, manakala semua pelancong lain masih tidur.


2. Buat penyelidikan -┬áJangan serahkan kepada peluang sahaja tetapi belajar seberapa banyak yang anda boleh latar belakang mengenai tempat yang anda kira-kira akan merakamkam banyak gambar semasa dalam perjalanan menuju ke sana. Lebih banyak anda tahu, lebih ‘pintar’ imej anda.


3. Belajar kemahiran – Jangan buang masa dengan perjalanan mahal anda tanpa buat apa-apa sebaliknya belajar bagaimana untuk mengendalikan kamera baru, kanta canggih atau tahap kilat. Buat sedikit kerja rumah anda di hotel sebelum bertolak.


4. Pilih penginapan betul – Cuba tinggal di tengah-tengah bandar, atau mempunyai bilik dengan arah pemandangan indah seperti panorama, gaya hidup penduduk atau mercu tanda unik sekali gus boleh mewujudkan banyak peluang untuk merakamkan foto yang hebat.


5. Ucap beri salam – Belajar bagaimana untuk berkata “Hello” dalam bahasa tempatan dan ucapan terima kasih kepada penduduk tempatan apabila mengambil gambar mereka. Ini menjadikan gambar anda kelihatan lebih hidup dan nampak agak jujur bercerita.


6. Rujuk inspirasi – Lihat portfolio jurugambar lain untuk dapat idea atau ilham baru. Anda boleh dapat banyak tip hebat. Jika lihat diri anda sebagai artis, anda mesti mengakui kerja artis lain. Jangan memandang rendah melawat galeri seni, hadiri ceramah fotografi atau dengar muzik klasik.


7. Rasai tempat itu – Fotografi tidak hanya kira-kira inspirasi visual. Cuba rasai sendiri makanan tempatan, bau pasar tempatan dan mendengar muzik tempatan, ini akan membantu anda untuk lebih memahami kisah rahsia di sebalik keunikan tempat itu.


8. Cari orang tempatan – Berbincang seketika dengan penduduk tempatan dan mendapatkan nasihat mereka mengenai peluang-peluang rakaman foto yang hebat di negara mereka sendiri.


9. Kembara ringan – Jangan ambil semua barangan anda ketika bercuti mengembara. Dalam perjalanan hanya bawa bersama dua kanta: Satu zoom dan satu kanta utama. Ini adalah tip amat penting jika anda bercadang daki tanah tinggi, trek hutan, jalan sempit dalam bandar.


10. Biar unik – Beritahu penonton anda mengenai sesuatu yang segar dan baharu. Gambar anda sebenarnya berkongsi cerita terus dari mata anda sendiri ke imej tempat yang baharu. Anda akan dapat berbuat demikian.

20130531-01-TravelPhotography

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge