Tip memandu jarak jauh

Comment

Travel
how-to-prepare-for-long-distance-drives-1368_1

 

Jika anda berhasrat melancong dengan memandu kenderaan sendiri untuk destinasi percutian jarak jauh, berikut disenaraikan antara beberapa perkara yang perlu dilakukan sebelum memulakan perjalanan:
 
* Periksa dan servis kenderaan termasuk komponen enjin seperti minyak enjin, bateri, tali kipas, air radiator, lampu depan, isyarat, lampu brek, lampu kecemasan, tekanan angin tayar, tayar simpanan, brek, minyak brek dan brek tangan serta penggilap cermin.
 
* Rancang lebih awal perjalanan anda. Kenal pasti laluan yang bakal dilalui serta lokasi untuk anda berehat ketika perjalanan itu.
 
* Pastikan rehat cukup sebelum memandu jauh. Elakkan memandu ketika lewat malam atau awal pagi yang sebenarnya waktu tidur dan rehat bagi tubuh badan.
 
* Memandu selepas makan terlalu banyak atau bekerja untuk tempoh yang panjang akan menyebabkan anda kepenatan dan keletihan yang seterusnya akan mengganggu tumpuan pemanduan.
 
* Elak minuman keras atau ubat yang menyebabkan rasa mengantuk atau mengganggu tumpuan memandu. Hindari daripada mengambil makanan yang mengandungi kandungan gula terlalu tinggi kerana ia mudah menyebabkan letih dan mengantuk.
 
* Elak perasaan negatif seperti rasa marah sebelum memandu. Kemarahan akan menyebabkan anda tidak menghiraukan peraturan lalu lintas hingga memandu melebihi had laju dan memandu secara berbahaya.
 
* Sebelum mula memandu, pastikan tempat duduk pemandu berada dalam kedudukan yang memberikan anda penglihatan yang maksimum.
 
* Simpan sebuah kotak ubat dalam kenderaan serta alat pemadam kebakaran kecil sebagai langkah berjaga-jaga sama ada untuk kenderaan sendiri serta boleh membantu orang lain ketika diperlukan.
 
* Sentiasa bawa bersama minyak enjin dan air dalam tong simpanan.
Bank Holiday weekend traffic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge