Fahami bahasa isyarat tubuh

Comment

Travel
234

Di Eropah, beberapa gerak isyarat boleh bantu anda berkomunikasi, malah boleh menyumbang kepada pemahaman bahasa. Sebagai contoh, jika anda mengira dengan jari anda, anda mungkin akan mendapat jumlah sesuatu. Jika anda membuat tanda keamanan, simbol untuk menunjukkan nombor dua, anda mungkin mendapati hidung ditumbuk kerana di bahagian-bahagian tertentu di Britain, ia merupakan satu isyarat lucah.

Simbol ibu jari tanda popular di Amerika Syarikat (AS) digunakan secara meluas di Perancis dan Jerman untuk mengatakan “OK” malah ia juga mewakili nombor satu apabila mengira di seluruh Eropah. Tanda “V untuk kemenangan” digunakan di sebahagian besar Eropah dan AS. Tetapi berhati-hati – membuat V dengan tapak tangan ke arah anda adalah gerak isyarat paling biadap di Britain.

Sesetengah budaya juga menunjukkan “ya” dan “tidak” berbeza. Misalnya Di Turki, mereka menggelengkan kepala mereka sebagai mana rakyat AS biasa lakukan, tetapi seseorang juga mungkin memberi isyarat “tidak” dengan mencondongkan kepala mereka kembali. Di Bulgaria dan Albania, “OK” ditunjukkan dengan gembira bergerak kepala ke kiri dan kanan – tetapi seolah-olah anda telah memberi isyarat “tidak” pula di AS.

Berikut adalah beberapa gerak isyarat Eropah yang lebih biasa, makna mereka, dan di mana anda mungkin melihat mereka:

Cium hujung jari: Perlahan-lahan membawa jari dan ibu jari tangan kanan anda bersama-sama, meningkatkan ke bibir anda, mencium ringan, dan dalam suasana kasih mesra melambungkan jari dan ibu jari anda ke udara. Aksi ini biasanya digunakan di Perancis, Sepanyol, Greece, dan Jerman sebagai bentuk pujian. Ia boleh bermaksud seksi, lazat, atau indah. Berhati-hati kerana pelancong melihat bodoh apabila mereka terlalu menekankan tindakan ini begitu halus.

Tangan rapat: Luruskan jari-jari dan ibu jari satu tangan, bawa mereka semua bersama-sama dan buat sudut di hadapan muka anda. Tangan anda boleh dipegang pegun atau bergerak sedikit atas dan ke bawah pada pergelangan tangan. Ini adalah isyarat yang biasa dan sangat Itali untuk pertanyaan: “Apa yang kamu mahu?” atau “Apa yang anda lakukan?” atau “Apa itu?” atau “Apa yang baru?” Ia boleh digunakan sebagai satu penghinaan untuk mengatakan “Hai orang bodoh.” Malah juga boleh bererti “takut” (Perancis), “banyak” (Sepanyol), dan “baik” (Greece dan Turki).

Tangan berjabat: “Mahal” sering ditunjukkan oleh berjabat tangan anda dan menghisap dalam seperti anda hanya membakar diri sendiri.

Pipi cembeng: Buat genggaman, melekat di jari telunjuk anda, dan tanpa menindik siku ke dalam pipi anda. Cembeng pipi digunakan secara meluas dan hampir secara eksklusif di Itali bermaksud baik, indah, cantik. Orang Itali juga menggunakannya untuk bermakna pandai. Tetapi berhati-hati: Di selatan Sepanyol, senget pipi digunakan untuk memanggil lelaki bersifat perempuan.

Tarik kelopak mata: Letakkan jari telunjuk dilanjutkan anda di bawah pusat mata anda dan tarik kulit ke bawah. Di Perancis dan Greece ini bermakna “Saya berjaga-jaga. Saya mencari. Anda tidak boleh menipu saya.” Di Itali dan Sepanyol, itu amaran yang lebih mesra, yang bermaksud “Berwaspada, lelaki yang pandai.”

Sentak lengan: Genggam penumbuk kanan dan sentak lengan anda seperti anda menampar tangan kanan anda dengan sebelah kiri anda. Ini adalah isyarat yang kurang ajar berbentuk zakar lelaki di seluruh selatan Eropah tetapi sering diguna  ramai rakyat Amerika untuk “memberi seseorang jari.” Versi jumbo daripada “Melibas burung” kata “saya hebat” (ia adalah satu tindakan benar-benar menghina rakan-rakan mereka). Isyarat yang kadang-kadang digunakan lelaki kurang ajar di Britain dan Jerman sebagai  “Saya mahu anda” mengenai seorang wanita seksi.

Dongakkan kepala ke belakang sedikit dan kuis belakang jari anda ke hadapan dari bawah dagu anda. Di Itali dan Perancis, ini bermakna “Saya tidak berminat”, “Anda membosankan saya” atau “Anda mengganggu saya.” Di selatan Itali itu boleh bermakna “Tidak”

top5_gestures_that_drive_people_mad_post_1344681044

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge