Bercuti dengan naik feri

Comment

Travel
Ferries-are-good-value-an-006

Kapal laut boleh menjadi mod perjalanan romantis jika bercuti di pesisir pantai benua Eropah. Ia amat berguna untuk melancong di pulau-pulau Greece atau rantau Balkan, lembah fjord Norway, atau menyambung destinasi sekitar rantau Skandinavia semalamam. Ia malah menjimatkan masa dan mengurangkan kos perbelanjaan bilik hotel yang mahal.

Namun anda perlu membezakan pilihan sesuai: Kebanyakan bot dilabelkan sebagai feri yang boleh membawa kereta dan juga penumpang. Feri bergerak perlahan-lahan tetapi ia boleh berjalan di hampir mana-mana cuaca baik atau buruk. Walaupun bilangan kereta adalah terhad, ada ruang dek hampir tidak terhad untuk anda berjalan kaki ke dek penumpang.

Katamaran pula lebih cepat tetapi ia hanya membawa penumpang sahaja. Feri khas ini lebih pantas bergerak walaupun saiz lebih kecil, jadi ia memang boleh menjual bilangan tempat duduk yang terhad. Walaupun katamaran adalah jenis cekap masa, ia perlu memperlahankan (atau kadang-kadang tidak boleh dijalankan pada semua) dalam cuaca buruk.

Oleh kerana kelajuan yang tinggi, anda mungkin perlu untuk duduk sepanjang masa di dalam bot ketika dalam perjalanan. Di pulau-pulau, feri besar tiba di titik dermaga yang berbeza (biasanya lebih jauh sedikit dari bandar utama) berbanding katamaran yang lebih kecil (boleh menurunkan anda betul-betul di jeti marina pusat bandar).

Sesetengah negara ada sebuah syarikat feri kebangsaan (seperti Croatia), tetapi di kebanyakan tempat, laluan dikendalikan oleh pelbagai syarikat-syarikat yang lebih kecil. Anda biasanya boleh mencari jadual dalam laman web; bagaimanapun, terutamanya di rantau Mediterranean, feri tidak boleh mencatatkan lebih daripada beberapa hari sebelum sesebuah musim bermula.

Ini menjadikan perkhidmatan feri mencabar untuk rancang perjalanan pertengahan musim panas semasa musim bunga. Perkhidmatan ke pulau-pulau Mediterranean yang lebih kecil terutamanya lebih bermusim: Cara yang berjalan sekali sehari pada musim panas boleh jatuh hingga empat hari setiap minggu dalam satu pusingan dan dua hari setiap minggu pada musim sejuk.

Untuk mencari jadual, daftar www.aferry.co.uk untuk sebahagian besar Eropah, www.greekferries.gr bagi perkhidmatan di Greece, dan VisitNorway bot fjord Norway; anda juga boleh cuba mencari nama syarikat (jika anda tahu) yang beroperasi pada laluan tertentu.

Dalam beberapa kes, anda boleh beli tiket secara dalam talian atau di agensi pelancongan; untuk orang lain atau hanya pergi di kaunter tiket sejam sebelum berlepas. Semasa waktu puncak di destinasi popular (biasanya musim panas Ogos), dapatkan nasihat dari hotel anda atau pejabat maklumat pelancongan tempatan tentang bagaimana anda perlu menempah tiket anda.

Jika tidak, feri boleh menjual habis tiket dan anda mungkin terkandas di sesebuah pulau seumpama dibuang oleh masyarakat untuk berada lebih lama daripada yang anda inginkan. Ini adalah penting jika anda memandu kereta ke feri – di mana anda mungkin perlu beratur beberapa jam lebih awal. Jika boleh menempah ruang terlebih dahulu, berbuat demikian adalah lebih baik.

Beberapa laluan feri antarabangsa dilindungi atau ada diskaun dengan pas kereta api (seperti Ancona atau Bari, Itali; untuk Greece dan Sweden ke Jerman atau Denmark). Jika anda ambil feri semalaman, pertimbangkan pilihan tempat tidur anda. Tiket penumpang asas ialah “kelas dek,” yang bermakna anda hanya perlu untuk berkhemah di mana-mana anda boleh cari bilik bebas.

Anda boleh membayar lebih sedikit untuk tempat duduk. Jika pilih katil, kos lebih, sama dengan kereta api malam. Semakin persendirian dek tempat penginapan anda, maka lebih banyak anda akan membayar, terutamanya jika tandas dan pancuran mandian disediakan di dalam bilik tidur. Biasanya anda boleh dan perlu tempeh awal penginapan semalaman terlebih dahulu.
Beberapa feri pulau-pulau Greece membolehkan anda untuk menempah katil-katil seperti bilik asrama. Anda mungkin boleh boleh membeli makanan dan minuman pada kebanyakan feri. Ia tidak terlalu mahal, tetapi biasanya tidak berkualiti. Bawa makanan ringan anda sendiri sebagai ganti. Tarikan dipaparkan pada hanya feri seperti perkhidmatan bufet hanya ada di rantau Skandinavia.

EUROPEAN VOYAGER

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge