Asal usul Pulau Jeju, Korea Selatan

Comment

Tempat menarik Travel
jeju-island-tour-guide

Pulau Jeju (Jeju-do) adalah pulau terbesar di Korea dan terletak di sebelah selatan Semenanjung Korea. Pulau Jeju adalah satu-satunya wilayah berautonomi khusus Korea Selatan.

aaaaaaaa

Terletak di Selat Korea, sebelah barat daya wilayah Jeolla Selatan, yang dahulunya merupakan satu wilayah sebelum terbagi pada tahun 1946. Ibukota Jeju adalah Kota Jeju (Jeju-si).

Topografi Pulau Jeju terbentuk sekitar 2 juta tahun lalu oleh aktivati gunung berapi. Di tengah-tengah pulau muncul Hallasan (Gunung Halla), gunung tertinggi di seluruh Korea (1.950 m). Pulau ini bercuaca hangat sepanjang tahun dan pada musim dingin jarang turun salju, sehingga tanaman-tanaman yang tumbuh di daerah hampir bertropika ini amat bertahan hidup.

Pulau Jeju dipanggil Samdado, “Pulau yang Berlimpah dengan Tiga Hal” yaitu, bebatuan, wanita dan angin]. Kerana memiliki keindahan alam dan kebudayaan yang unik, Pulau Jeju adalah salah satu objek pelancongan yang  paling terkenal di Korea. Dalam catatan sejarah, Jeju disebut dalam berbagai nama, mulai dari Doi, Dongyeongju, Juho, Tammora, Seomna, Tangna atau Tamra.

Kota pelabuhan terdekat Jeju dengan daratan utama Korea adalah Mokpo, wilayah Jeolla Selatan. Panjang garis pantai 253 km, luas keseluruhan 1.825 km². Suhu di Jeju dapat berbagai, mulai dari suhu tropika  sampai hampir bertropika. Suhu rata-rata per tahunnya adalah 14,6° C dan 4,7° di musim dingin. Kepelbagaian flora yang tumbuh di Jeju sangat berbeza dengan yang ada di Semenanjung Korea. Kerana iklimnya yang baik, pulau ini ditumbuhi lebih dari 1.700 jenis tanaman, sehingga Jeju dipanggil sebagai “Pulau Botani” kerana kekayaan flora(tumbuh-tumbuhan).

Selama berabad-abad, penduduk Pulau Jeju dipanggil sebagai yukgoyeok (“enam jenis pekerja keras”) yang merujuk kepada warga yang mengerjakan berbagai pekerjaan sulit dan berat untuk hidup, seperti mencari abalon dan kerang dengan cara menyelam ke dasar laut, membangun pelabuhan, berternak, membuat kapal dan bertani. Seringkali mereka diugut demi membayar ufti kepada orang berpengaruh di ibukota. Bencana alam seperti kemarau dan angin taufan juga sering mengakibatkan kebuluran yang mengorbankan banyak jiwa.

Peristiwa paling bersejarah bagi rakyat Jeju adalah insiden berdarah pada waktu pembentukan Republik Korea pada tahun 1948 sampai saat Perang Korea (1950-1953) dimana banyak warganya disiksa kerana dianggap sebagai sarang pemberontak atau pengikut komunis. Kerana mengalami kehidupan yang keras oleh tekanan orang berpengaruh, warga Jeju dikenal sebagai orang-orang yang tabah dan mampu bertahan dalam situasi yang sulit. Rakyat Jeju menyatakan tentang kehidupan mereka dengan ungkapan:

Kebahagiaan itu kecil seperti butir pasir, sementara kesedihan itu sebesar batu karang  

jeju-island

Sedikit cerita tentang perjalanan kami semasa di Pulau Jeju, hanya dengan menyewa kereta untuk memudahkan kami bergerak menghayati keindahan Pulau Jeju ini.  Melalui Taman Negara Hallasan, puncak gunung tidak kelihatan kerana suasana berkabus.  Di pulau yang terdapat permandangan yang amat menarik seperti di air terjun Cheonjeyeon, Cheonjiyeon dan Jeongbang benar-benar mengujakan perasaan kami.  Suasana yang segar dan aman damai sambil menikmati permandangan yang indah, kami seterusnya ke Taman Botani Yeomiji.  Tidak ketinggalan kami melawat Gunung Sambangsan d mana terdapatnya senuah kuil Buddha di lereng gunung tersebut, berhampiran kawasan itu adalah Pantai Yeongmeori yang terdapat replika kapal belanda bernama Hamel yang pernah terdampar di perairan tersebut pada tahun 1653.   Jelajah ini terlalu bermakna kami tidak ketinggalan ke tempat seterusnya iaitu Puncak Matahari terbit, merupakan kawah gunung berapi setinggi 82 meter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge