Makanan Turki yang menyelerakan

Comment

Travel
Turki - Roti Pide

outputGZ

Istanbul dibahagikan kepada dua iaitu sebelah Europe dan Asia. Makanan dua belah ini tidak sama. Kedua-duanya sedap-sedap belaka, tambahan pula, isu cari makanan halal hampir tidak ada.


Turkish-Kumpir
Kumpir
Kumpir ialah kentang bakar yang besar, ditengahnya diletak pelbagai jenis bahan seperti buah zaitun, keju, sosej, mayonis, salad dan lain-lain. Bunyi macam tidak sedap, tapi rasanya cukup sedap.

makanan-istanbul-turki-1024x685
Mantar
Mushroom yang dibakar dengan keju, dan ada sos. Pasti tidak menyesal merasainya.

makanan-turki-sedap
Shih kebab
Datang Turki wajib makan kebab. Ia bukan kebab macam di Malaysia tapi kebanyaknya daging dan beberapa jenis side dish seperti salad dan lain-lain.

iskender_401371
Iskender
Daging dihiris nipis-nipis makan dengan yogurt dan roti. Sungguh sedap, boleh di dapati di Bhosporus Restaurant di Pavilion.

shopping-di-turki1
Ikan trout bakar
Ikan segar yang dibakar dan dimakan dengan sayuran.

resim-120759B2
Balik Ekmek
Balik (Ikan), Ekmek (Sandwich). Balik Ekmek boleh didapati di kedai-kedai sekitar Galata Bridge. Sangat sedap jus lemon di perah di atas ikan tersebut.

makanan-istanbul-turki-2
Pide
Pide ni Pizza Turki. Roti macam pizza biasa tapi sedikit crunchy, dan toppingnya pun kita boleh pilih ikut kehendak atau berdasarkan menu. Ada banyak tempat yang jual makanan ini dan ia agak famous di Turki.

Piles of Loukum for Sale in Market
Lokum
Lokum ini kuih tradisi Turki. Jika anda terbang dengan Turkish Airlines, memang mereka akan hidangkan Lokum sebaik sahaja pesawat “take off”.

pistachio ice cream
Pistachio Aiskrim
Lain kedai, lain rasanya. Rasa sangat sedap dan menarik

cc kepada travelog.my

output_biRJ2g

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge